Det regeringsnedsatte Forenklingsudvalget for Erhvervsfremme har i dag offentliggjort sin rapport med anbefalinger til et nyt erhvervsfremmesystem. Rapporten kommer med anbefalinger på både ydelsessiden og i forhold den fremtidige struktur. Blandt andet foreslås det, at de regionale Vækstfora fusionerer med Væksthusene til nye Erhvervshuse, men med færre medlemmer. Her er der ikke er blevet plads til lønmodtagerrepræsentanter, men til gengæld har virksomhederne fået flere pladser.

? Der er gode takter i anbefalingerne. Jeg tror, at alle er enige i, at vi har brug for en oprydning og forenkling af de mange ydelser og tilbud, der er i systemet. Også ros til det store fokus på en øget digitalisering. Men at lønmodtagerrepræsentationen er skåret stort set helt væk, kan vi naturligvis ikke leve med, siger LO-næstformand Nanna Højlund.

? Vi skal huske på, at der her er tale om betydelige offentlige midler. Så selvfølgelig skal lønmodtagernes interesser også høres. Vi er bekymrede for, om man nu vil overlade for meget til virksomhederne selv. Der skal være en balance.

? Det er vores lønmodtagerrepræsentanter lokalt og regionalt, der har fingeren på pulsen i forhold til udfordringer med arbejdskraft, og som sikrer forbindelsen mellem uddannelses-, erhvervs- og beskæftigelsesområdet. Nu skærer man en vigtig blodåre over, ved at de ikke længere kan sidde med ved bordet i de nye Erhvervshuse.

På det nationale niveau er anbefalingen, at Danmarks Vækstråd nedlægges og erstattes af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Her mister lønmodtagersiden 1 repræsentant ud af de 2 nuværende.

? Det er fint, at man vil gentænke Danmarks Vækstråd, det har vi sådan set også efterspurgt. Så ros for det. Men igen undres jeg over, at man også her skærer i arbejdstagersiden. Det er netop i dialogen mellem arbejdstager og arbejdsgiver, at vi finder de gode løsninger på at sikre vækst og beskæftigelse i hele Danmark.

? Det handler især om at lave indsatser på opkvalificering og uddannelse, så vi sikrer, at vi har den nødvendige arbejdskraft til rådighed. Det er sådan set også det, som virksomhederne efterspørger. Derfor virker det helt skævt, at arbejdstagersiden i den grad stækkes.

Læs rapporten her

Kontakt LO?s pressetelefon 26 11 97 10.