Gode tider skal komme alle til gavn. Derfor skal vi benytte opsvinget til at gøre en særlig indsats for at sikre, at alle kommer med og kan føle sig sikre på arbejdsmarkedet.

Det er målet med LO?s nye udspil ?Gode tider til gavn for alle?.

– Når det går godt, skal vi udnytte muligheden til at få alle med. Vi har allerede set ude i verden med Brexit og valget af Trump, hvad der sker, når dele af befolkningen føler sig ladt tilbage og sat uden for fordelene ved de mange fremskridt. Lad os i stedet holde fast i, at i Danmark skal gode tider gøre alle rige, lige og trygge, siger LO-formand Lizette Risgaard.

Sikre fleres fremtid på arbejdsmarkedet
Udspillet består af 10 konkrete forslag, som går på to ben: Dels ved at hjælpe nogle af de tusindvis af danskere på kanten af arbejdsmarkedet ind i arbejdsfælleskabet. Og dels ved at sikre, at nogle af de mange mennesker, der har job, som måske forsvinder om nogle år, bliver bedre rustet til at klare sig. Lige nu er der trods den økonomiske fremgang nemlig stadig over 100.000 arbejdsløse, og der vil opstå mangel på faglærte og overskud af ufaglærte inden for få år, medmindre vi gør noget nu og her.

– For nogle er det måske et spørgsmål om at få taget et hygiejnekursus for at bevare deres job, mens andre får mulighed for at komme ind på arbejdsmarkedet gennem jobrotation. Og så er der de grupper, hvor vi kan gøre det nemmere at arbejde mere, hvis de gerne vil. Det er nogle af de områder, hvor vi foreslår, at der bliver gjort en ekstra indsats, siger Lizette Risgaard.

Vil give 25.000 flere faglærte
Udover at sikre at flere får del i det økonomiske opsving, vil forslagene også bidrage til at løse udfordringen med at løfte flere til et faglært niveau. Hvis udspillet gennemføres, forventes det at bidrage med det, der svarer til 25.000 flere faglærte. Danmark har nemlig ikke generel mangel på arbejdskraft, men i visse dele af landet er der tegn på mangel på specifikke faggrupper.

– Her og nu er der for eksempel mangel på dækmontører i Østjylland og tagdækkere på Fyn. Forslagene skal både være med til at løfte den aktuelle udfordring, men også være en del af løsningen på at skaffe arbejdskraft i et længere perspektiv. I stedet for at forringe overførselsindkomsterne og gøre det billigere at hente udenlandsk arbejdskraft, så synes vi, at vi skal investere i hinanden, siger Lizette Risgaard.

– Med de her forslag kan vi gøre en indsats for dem på kanten af arbejdsmarkedet og samtidig skaffe den arbejdskraft, der bliver brug for i fremtiden. Det er solidarisk og økonomisk ansvarligt på samme tid.

Se LO?s udspil ?Gode tider til gavn for alle? her

Kontakt: LO?s pressetelefon 26 11 97 10