Helt friske tal viser, hvordan bevillingerne og personaleforbruget til Arbejdstilsynet har udviklet sig siden 2007. Bevillingerne opgjort i faste priser til tilsyn med arbejdsmiljø er reduceret fra 543 millioner kroner i 2007 til 360 millioner kroner i 2018. Det er et fald på 183 mio.kr., svarende til at midlerne er beskåret med en tredjedel. Det viser en opgørelse fra beskæftigelsesministeriet efter et spørgsmål fra folketingsmedlem for Socialdemokraterne Lennart Damsbo-Andersen til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.
-Det er katastrofalt, at den helt nødvendige kontrol med arbejdsmiljøet er beskåret så kraftigt. Vi kan ikke fortsætte nedskæringerne, i en tid hvor det går den forkerte vej med arbejdsmiljøet, og hvor den fysiske og psykiske nedslidning bliver værre og værre. Samtidig betyder allerede gennemførte reformer, at pensionsalderen stiger, og at mulighederne for at gå på efterløn forringes, siger LO-næstformand Morten Skov Christiansen.
40 procent færre tilsynsførende i Arbejdstilsynet
I samme periode er fuldtidsmedarbejdere i Arbejdstilsynet reduceret fra 784 i 2007 til 493 i 2018. Det er reduktion på 290 tilsynsførende, svarende til et fald på næsten 40 procent. Som noget helt nyt er bevillingerne til Arbejdstilsynet opdelt i forhold til om de omhandler arbejdsmiljø eller social dumping.
-Vi mener, at vi som minimum skal op på niveauet, som det var i 2015, og det kræver, at Arbejdstilsynet tilføres midler for 90-100 millioner kroner. Derudover er det nødvendigt at tilsynsmetoderne udvikles, så Arbejdstilsynet bedre kan afdække problemer som muskelskeletbesvær og belastende psykisk arbejdsmiljø. I dag er det også alt for ofte, at Arbejdstilsynet ikke kommer ud, når der bliver klaget. Det skal flere økonomiske midler også ændre på, siger LO-næstformand Morten Skov Christiansen.
Kontakt: LO?s pressetelefon 26 11 97 10.