I en omfattende forskningsrapport fra Aalborg Universitet fortæller en række danske lønmodtagere fra både den private og offentlige sektor om deres hverdag og arbejdsliv, udfordringer og drømme.

Rapporten viser ikke overraskende, at nutidens krav om hele tiden at præstere, effektivisere og levere presser lønmodtagerne på mange fronter. Ønsket om fællesskab, sammenhold og kollegialitet er imidlertid stadig noget, der står højt på listen. Når man er presset på arbejdspladsen, bliver godt kollegaskab kun vigtigere. En interviewperson udtrykker det således: 
”Det var forkert at afskaffe julefrokosten, for det skærper samhørighedsfølelse også afdelingerne imellem.”
Andre nævner faktorer som ikke at stå alene med opgaverne, og endelig er der adskillige personer, som taler om at stå sammen, når man udsættes for urimelige arbejdsvilkår.
Bedre betingelser for fællesskabet efterlyses
Ønsket om fællesskab er udbredt på de fleste arbejdspladser, men de pressede arbejdsvilkår truer sammenholdet og ikke mindst det faglige fællesskab. Bl.a. nævner flere, at der er skåret ned på alt fra sparring til faglige møder. Lone, der er sygeplejerske, er bekymret:
”I Lean-ånden, der tog man jo alt væk. Man fjernede alle de faglige ledere, skar drastisk ned på personalemøder, faglig sparring, supervision findes ikke mere, ja, det fjernede man, og så lod man lidt være tilbage.”
Dette er blot et af flere tydelige udtryk for, at lønmodtagerne gerne vil have bedre betingelser for fællesskabet – og heri ligger der en vigtig opgave for fagbevægelsen.
Fagforeningerne skal mere på banen
Med et fællesskab under pres ser flere af interviewpersonerne gerne, at fagforeningerne bliver mere synlige og viser flere muskler på det lokale plan. Desuden må de gerne være mere aktive i dialogen med medlemmerne.
En af de interviewede påpeger, at fagforeningen er ”for lidt udfarende og til stede i forhold til arbejdspladserne”. En anden går i samme retning og mener, at fagforeningerne bør involvere sig mere lokalt, lytte til medlemmerne og i højere grad bakke op, hvis der opstår svære sager. Det er synspunkter, der går igen i undersøgelsen.  
Rapporten konkluderer, at fællesskaberne bør styrkes på arbejdspladserne, og at ”fagforeninger må hjælpe til med at genopbygge de kollektive rum for erfaringsudveksling og kollektivitet på arbejdspladserne.”
Det anbefales altså ifølge rapporten, at fagforeningerne i langt højere grad prioriterer det lokale arbejde og den lokale interessevaretagelse.