Regeringen vil oprette mellem 500 og 1000 nye studiepladser i 10 forskellige provinsbyer. Initiativet er et led i planen ”Bedre Balance II”, som også indeholder udflytning af statslige arbejdspladser.
De ti byer får såkaldte uddannelsesstationer, hvor studerende skal kunne tage en del af en erhvervsakademi- eller professionsbacheloruddannelse.
Med initiativet følger 160 mio. kr. til oprettelse og drift af de ti uddannelsesstationer frem til 2021
Men disse midler er langt fra tilstrækkeligt til at sikre bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark, mener Bente Sorgenfrey, formand for FTF, som er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte
”Det er positivt, at regeringen gerne vil prioritere uddannelsesmuligheder til unge i provinsen, men initiativet overskygges desværre af de kæmpebesparelser, som regeringen fortsætter med at trække ud af uddannelserne”, siger FTF-formanden.

Fjerner 14 mia. kr. fra uddannelsesområdet
Regeringens omprioriteringsbidrag skærer i perioden 2016 til 2021 over 14 mia. kr., på alle uddannelsesniveauer. En analyse af omkostningerne på de videregående uddannelser, som Deloitte har foretaget, viser, at små uddannelser er dyre at drive end større. En studieplads koster 83.000 om året på en lille erhvervsakademiuddannelse og 60.000 om året på en stor. Det bekymrer FTF-formanden:
”Hele Danmark har brug for gode uddannelser, ikke kun nogle få udvalgte steder. Der er ti byer, som er heldige, men i alle andre provinsbyer, bliver uddannelserne løbende bliver skåret ned. Små uddannelser koster mere at drive, og derfor er det også her, der er fare for, at kvaliteten bliver udvandet af de store besparelser”, siger hun.
Nogle af de uddannelser, som regeringen vil have oprettet som uddannelsessituationer har fået begrænset deres optag i kraft af den såkaldte dimensioneringsordning. Det gælder for datamatikeruddannelsen, som skal oprettes i Rønne.
Derfor er der brug for en løsning, som ikke begrænser optaget andre steder i landet. Det kan ske ved, at dimensioneringen øges, mener FTF-formanden.
”Denne her øvelse må ikke føre til, at der opstår problemer i forhold til dimensioneringen. For eksempel mangler der kvalificeret arbejdskraft på IT-området, så et øget optag på datamatikeruddannelsen må ikke medføre, at der lukkes pladser andre steder i landet”, siger Bente Sorgenfrey.