En uvildig ekspertgruppe, nedsat af Teknologirådet på initiativ fra LO, kommer nu med en række anbefalinger til arbejdsmiljøindsatsen for at forebygge nedslidning på arbejdsmarkedet. Anbefalingerne præsenteres på en konference på Christiansborg den 11. januar og indeholder 12 konkrete indsatser, herunder en styrkelse af Arbejdstilsynet, bedre rådgivning samt indførsel af krav til arbejdsmiljøet ved udbud.  Ekspertgruppen opfordrer samtidig Folketinget til at vedtage en fast bevilling på 500 millioner kroner om året til at føre indsatserne ud i livet.

? Alt for mange mennesker oplever at være så nedslidte, at de har svært ved at holde til hele deres arbejdsliv. Det er en udfordring, vi er nødt til at få styr på. Derfor skal vi lytte til eksperterne, når de påpeger, hvor skoen trykker. Og især, hvad vi skal gøre ved det, siger LO-næstformand Morten Skov Christiansen.

I en ny undersøgelse, hvor Epinion har spurgt 3.484 personer, svarer mere end hver tredje LO-medlem, at forhold i arbejdslivet gør det vanskeligt at blive på arbejdsmarkedet indtil pensionsalderen. Det er især fysisk belastning og nedslidning, som står i vejen. Derfor glæder det også Morten Skov Christiansen, at ekspertgruppen blandt andet anbefaler at styrke Arbejdstilsynet.

? Vi har i årevis påpeget, at Arbejdstilsynet har brug for et permanent løft. Det er paradoksalt og helt urimeligt, at arbejdsmiljøindsatsen er blevet løbende udsultet over de seneste år, når vi alle sammen skal kunne holde længere på arbejdsmarkedet. Det er gået hårdt ud over Arbejdstilsynets kontrol, og det skal vi have rettet op på, siger han.

Samtidig er det vigtigt at følge ekspertgruppens anbefaling om at styrke rådgivningen, så også den forebyggende indsats ude på virksomhederne bliver styrket. Og så bør et ordentligt arbejdsmiljø fremover være blandt kravene ved udbud og udliciteringer, som ekspertgruppen også anbefaler.

? Det er efterhånden rigtig mange både offentlige og private opgaver, der sendes i udbud. Men det må selvfølgelig ikke risikere at gå ud over arbejdsmiljøet, bare fordi der er en underleverandør involveret. Her bør Folketinget vise, at de går forrest og ændre lovgivningen, så udbyderne fremover skal stille krav til arbejdsmiljøet i deres udbudsmateriale, siger Morten Skov Christiansen.

Se ekspertanbefalingerne på Teknologifondens hjemmeside her

Kontakt: LO?s pressetelefon 26 11 97 10.