Qatar dropper sit omstridte system for udenlandsk arbejdskraft, der i princippet har fungeret som moderne slaveri. Det sker efter flere års pres fra den internationale fagbevægelse, og det glæder LO?s næstformand, Arne Grevsen:
? Det er gode nyheder. De seneste tre år har fagbevægelsen, civilsamfundet og medierne dækket, afsløret og presset på for at ændre forholdene i Qatar, der har været helt uhyrlige og mindet om tvangsarbejde fra en tid, vi ellers troede var forbi. Det viser, at det nytter at kæmpe både i fagbevægelsen og i ILO, siger han.
Det såkaldte kafala-system kom især i fokus i forbindelse med Qatars byggerier af stadioner til WM-slutrunden i fodbold i 2022. Systemet binder den enkelte gæstearbejder til en ?sponsor? på nærmest slavelignende vilkår, og stadionbyggerierne har medført et uhørt højt antal dødsfald som følge af manglen på arbejderrettigheder og arbejdstilsyn.
Derfor valgte den internationale fagbevægelse, ITUC, i 2014 at åbne en klagesag mod Qatar i ILO, FN?s arbejdsmarkedsorgan. Den har sammen med flere pressehistorier været med til at afdække de horrible forhold, som Qatars regering nu ifølge en ny aftale med ILO har lovet at afskaffe:
? Aftalen i ILO med Qatar og ITUC er et gennembrud for de omkring 2 millioner migrantarbejdere. Det vil afslutte kafala-systemet, sikre en minimumsløn og give ret til at vælge sine egne repræsentanter på arbejdspladsen. Forhåbentlig signalerer aftalen begyndelsen på reelle reformer i landet, men vi er også opmærksomme på, at de stadig ikke er implementeret. Det er derfor vigtigt, at vi fortsætter med at holde et vågent øje med udviklingen i landet, siger Arne Grevsen.
Kontakt: LO?s pressetelefon 2611 9710.