LO er konkret bekymret for, at timetallet for frivilligt arbejde uden modregning i dagpengene hæves fra 4 til 10 timer om ugen for dagpengemodtagere og til 15 timer for efterlønnere. Samtidig lægger forslaget op til at udvide definitionen på en ?frivillig forening?, som dagpengemodtagere kan udføre frivilligt arbejde for i op til 10 timer om ugen uden at blive trukket i dagpengene, til at omfatte alle non-profit-foreninger samt at fjerne forbuddet mod samarbejde mellem frivillige foreninger og private erhvervsvirksomheder.

– Frivilligt arbejde er i sig selv godt og vigtigt, men det må ikke koste andre mennesker et levebrød. Allerede med de nuværende regler var der ganske gode muligheder for at engagere sig fx som frivillig idrætstræner, besøgsven eller lignende. Dele af den nye aftale risikerer derimod at skabe mere fortrængning og konkurrenceforvridning, siger LO-næstformand Ejner K. Holst.

Der er dog også blevet lyttet til nogle af fagbevægelsens bekymringer. Bl.a. er regeringens oprindelige forslag om at sidestille primære driftsopgaver og vedligeholdelse med øvrigt frivilligt arbejde ikke nået med i aftalen. Ligeledes er det positivt, at der fortsat bliver modregnet i dagpengene allerede fra første time for frivilligt, ulønnet arbejde, der udføres i private eller kommunale virksomheder.

– Det ville være et kæmpe hul, som alt for nemt kunne misbruges. Så ville vi risikere at se frivillige brugt til almindeligt arbejde, som burde være lønnet, siger Ejner K. Holst.

LO lægger samtidig vægt på, at den nye ordning som en del af aftalen skal evalueres med henblik på at undersøge bl.a. fortrængning.

– Der bør holdes skarpt øje med, om de nye lempelser skaber fortrængning af ordinært ansatte og om nogen spekulerer i brugen af gratis arbejdskraft, siger Ejner K. Holst.

 Kontakt: LO?s pressetelefon 26 11 97 10.