Sådan lyder vurderingen af regeringens nye udspil, ?Tro på dig selv ? det gør vi?, fra LO-næstformand Ejner K. Holst:

? Undervisningsministeren taler om, at det skal være nemmere at komme direkte ud på arbejdsmarkedet efter grundskolen for de unge, der har brug for det. Men oplægget afskaffer alle de vilkår og redskaber, som skal hjælpe de unge ind på det ufaglærte arbejdsmarked. Så i realiteten bliver det sværere for de unge, siger Ejner K. Holst.

I sit forslag lægger regeringen op til blandt andet at nedlægge produktionsskolerne for i stedet at oprette ét samlet tilbud for alle de unge, der hverken er i arbejde eller i gang med en ungdomsuddannelse efter grundskolen: Den Forberedende Grunduddannelse (FGU). Og der kan være god ide i at samle alle tilbuddene i en fælles ramme og pålægge kommunerne at oprette en samlet indgang for de unge, som regeringens egen ekspertgruppe har anbefalet.

Ingen hjælp ind på arbejdsmarkedet

Men forslaget tager blandt andet ikke højde for, at der også på det ufaglærte arbejdsmarked er behov for at kunne dokumentere, at man har de nødvendige erhvervskompetencer. Og en lang række af de øvrige vilkår, som i de nuværende tilbud hjælper de unge ind på arbejdsmarkedet, står også til at forsvinde i regeringens udspil:

? Der mangler retningslinjer om praktik på ordnede vilkår. Der er ingen muligheder for at få dimittendrettighed i en a-kasse, og der er heller ingen beskrivelser af, hvordan de unge skal kunne få de nødvendige kurser til at træde ud på det ufaglærte arbejdsmarked ? fx hygiejnekursus ? hvis man skal arbejde i et køkken, siger Ejner K. Holst.

Han opfordrer derfor regeringen til at overveje, hvordan den nye FGU kan videreføre det aftaleregulerede ansættelsesforhold og de dimittendrettigheder, som er en del af den erhvervsgrunduddannelse, der i dag hjælper unge med mere mod på at arbejde end at læse godt ud på arbejdsmarkedet.

Ingen sikkerhed for standarden

Samtidig bør regeringen genoverveje, om det virkelig skal være helt op til kommunerne at fastsætte både kvalitetsstandarder og takster for FGU?en, som forslaget lægger op til.

? Forslaget fjerner enhver sikkerhed for, at tilbuddene lever op til en rimelig standard. Der sker en total kommunalisering af ordningen, hvor al styring og finansiering bliver lagt ud i kommunerne i et system, der meget nemt kan lukke sig om sig selv. Det virker, som om det har været vigtigere for regeringen at tækkes kommunerne end at hjælpe de unge, siger Ejner K. Holst.

Kontakt LO?s pressetelefon tlf. 26 11 97 10.