Af Stine Nysten, PROSA
PROSA er et ét af de FTF-forbund, der i samarbejde med A-kasse og virksomheder har haft stor succes med at sende nyuddannede ledige i traineeforløb. Alene siden sidste sommer er 156 ledige dimittender sendt direkte i job via trainee. PROSA trainee-program har eksisteret siden 2012. 
Programmet hjælper de mange nyuddannede IT-professionelle, der sjældent har adgang til de rigtige netværk, og som derfor har uhyre svært ved at finde deres første job. Det siges, at halvdelen af alle it-stillinger besættes via netværk og derfor aldrig slås op. PROSAs jobkonsulenter ‘låner’ deres mange års erfaring og indblik i it-branchen til de nyuddannede gennem trainee-programmet. Opgaven er at matche ledige dimittender med virksomheder, som søger arbejdskraft.

Skræddersyet til den enkelte
Karriere- og jobrådgiver Flemming Gregers Kroun har været en del af PROSAs trainee-program fra begyndelsen i august 2012. Han har lige siden arbejdet med de ledige dimittender, haft dialog med virksomheder og netværk, og ikke mindst matchet dimittend med virksomhed.
"Som fagforening har vi en forpligtelse til at hjælpe vores dimittender, der ud over ledighed også bokser med manglende erfaring. Netop dette er jo også fordelen for det enkelte medlem; der er nogen, der hjælper dem og giver dem mulighed for at få adgang til netværk inden for deres fagområde, de normalt ikke har adgang til", siger han.
PROSAs trainee-forløb er et individuelt tilrettelagt forløb, hvor dimittenden via samtaler og sparring med PROSAs jobkonsulenter finder frem til, hvordan den nyuddannede får det bedste afsæt for en fremtidig karriere i it-faget. Det eneste krav til dimittenderne er, at de er villige til at ofre den tid, det tager. Det vil sige personlige samtaler, mailudveksling og telefonkontakt. Samtidig skal de give tilladelse til, at jobkonsulenten arbejder for dem, hvilket også betyder, at deres cv formidles videre til arbejdsgivere.
156 videre i direkte job
I den seneste periode for projektet, 2015-2016, har PROSAs trainee-projekt sendt 156 ledige dimittender direkte i ordinært job. Derudover er 81 ledige dimittender kommet i relevant praktik eller løntilskudsjob. Ifølge Flemming Gregers Kroun er der flere ting, der virker.
"Helt fra projektets start har det været min oplevelse, at kandidaterne er utroligt glade for den personlige samtale. De går herfra med nogle konkrete redskaber, som de oplever, de kan bruge. Også på cv- og ansøgningsfronten kommer der positiv feedback. Flere kandidater oplever, at de pludselig bliver valgt ud til samtale, og der bliver generelt en bedre hit-rate, når de sender ansøgninger, da de bliver mere målrettede og sælgende i deres henvendelser", siger han.
En evalueringsrapport fra Rambøll har fastslået, at succesen med FTF-organisationernes trainee-projekter især skyldes de faglige organisationers ekspertviden om dimittendernes profession og om det specifikke arbejdsmarked, som dimittendernes uddannelse er rettet mod.
Fagforeningen skal være en naturlig samarbejdspartner for arbejdsgiverne
Flemming Gregers Kroun bruger da også en stor del af sin tid på at kontakte især arbejdsgivere for at finde et ‘hul’ til en dimittend og holde sig opdateret på, hvad virksomhederne har af forventninger til en nyuddannet it-kandidat.
"Udfordringen er, at vi af arbejdsgiverne betragtes som en traditionel fagforening. Men vi skal fremadrettet arbejde os hen imod at være en naturlig samarbejdspartner, når det gælder ansættelse og rekruttering. PROSA skal være det naturlige sted, man retter henvendelse med bemandingsopgaver i it-branchen", siger han.
For Søren Anker, der er partner og head of production i it-virksomheden Umwelt, hørte om PROSA gennem sit netværk, og forbundet er nu blevet det sted, man henvender sig, når nye it-folk skal findes.
"Som de it-professionelles fagforening lå det lige til højrebenet at kontakte PROSA, da vi stod og manglede nye udviklere", siger Søren Anker.
Han er efterfølgende vendt tilbage flere gange.
"Vi har fået ansøgninger fra en lang række dygtige kandidater på flere forskellige niveauer. Da niveauet blandt alle kandidater har været højt, er det en selvfølge at kontakte Flemming igen. PROSA har været rigtig gode til at formidle kontakt til arbejdssøgende medlemmer", siger han. 

Mogens fik arbejde
"Som nyuddannet sad jeg med en fornemmelse af, at jeg havde brug for at udvide mit netværk for at få foden inden for i erhvervslivet. Så da jeg hørte om PROSAs trainee-program og ikke mindst succesraten, tænkte jeg, at her er noget, jeg virkelig kan bruge til at kickstarte min karriere med".

Sådan siger 34-årige Mogens Barfod, der har en bachelor i E-concept og multimediedesign og efterfølgende taget en kandidatgrad i informationsvidenskab med fokus på UX-design inklusive udvikling af prototyper.
Han hørte om trainee-programmet på et cv-møde for nyuddannede, tilmeldte sig og fik herefter løbende mails med forskellige forslag til job. I nogle tilfælde skulle han skrive direkte til virksomheden, i andre tilfælde stod PROSA for at skabe kontakten med virksomhederne.
I slutningen af januar 2017 modtog PROSAs jobrådgiver en melding om, at virksomheden Medical Sandbox efterlyste en medarbejder med kompetencer inden for UX-design. Han finder derefter frem til kandidater i trainee-programmet med de efterspurgte kompetencer. En af dem var Mogens Barfod, som fandt jobbet meget relevant og spændende. Matchet ender med en jobsamtale.
"Jeg endte med at få et job som Lead UX Designer hos Medical Sandbox, som er en nyopstartet virksomhed. Jeg bliver virkelig udfordret på min faglighed, da jeg får mange meget vidt spredte arbejdsopgaver. Det er en meget spændende og lærerig proces", siger Mogens Barfod.
Han vil klart anbefale trainee-forløbet som et supplement til jobsøgningen for andre nyuddannede. "Man skal bare være klar over, at det ikke betyder, man som jobsøgende ikke selv behøver gøre en indsats for at komme i arbejde. Man kan ikke bare kan læne sig tilbage, slappe af og sige: "Nu ordner PROSA resten". Vær opsøgende og aktiv selv".