Af Morten Østergaard, politisk leder af det Radikale Venstre, & Bente Sorgenfrey, formand for hovedorganisationen FTF.
Folketinget behandler netop nu en ny lov, L 69, der begrænser folk i at tage en ny videregående uddannelse. Hvis de fx har bestået en bachelor i et fag, kan de ikke starte på en ny bacheloruddannelse. Som Politiken beskriver det (24/11) forhindrer det blandt andet en ledig akademiker i at starte på sygeplejerskeuddannelsen, selvom vi mangler sygeplejersker.
Det giver ikke mening at begrænse folk i at tage en ny videregående uddannelse med bedre jobmuligheder. Det er den forkerte retning for vores uddannelsespolitik. Der skal gives flere muligheder for uddannelse – og ikke færre.
I en verden, der præges af forandring, kan vi ikke blive kloge nok. Allerede ved sommeroptaget 2017 træder reglerne i kraft, og det er alt for hurtigt, så her kommer et juleønske til de politikere på Christiansborg, som står bag uddannelsesloftet:
Vent et år og giv folk en sidste chance for at tage den videregående uddannelse, som de drømmer om. Og brug samtidig tiden til at tænke det hele grundigt igennem igen.
Adgangsregulering har vi haft i mange, mange år. Der er blevet strammet op i de senere år. Men for de fleste har det været en mulighed selv at gøre noget, der forbedrede chancerne.
Men den ny lov sætter en stopper for det. Nu står vi så med en ny slags adgangsbegrænsning med kun få undtagelser:
Hvis du i fem år laver noget helt andet end det, du er uddannet til, eller hvis du har en lægeerklæring på, at du har helbredsmæssige grunde til at tage en ny uddannelse, kan der gives dispensation.
Eller hvis du er så heldig, at netop din drømmeuddannelse er på den korte positivliste over uddannelser, som godt må optage ansøgere, der allerede har en videregående uddannelse på samme eller højere niveau.
For nogle er der også mulighed for at uddanne sig på en deltidsuddannelse med deltagerbetaling, men det er kun ganske få uddannelser, som man kan tage på den måde, og det kræver også, at man kan finde pengene til at betale for uddannelsen.
Vi har svært ved at forstå, hvorfor det er så vigtigt at slå menneskers drømme itu. Hvorfor man vil sætte en stopper for voksnes lyst til at udvikle sig gennem uddannelse.
Hvorfor skal unge absolut vælge rigtigt første gang?
Hvorfor vil man ikke anstændigvis giver uddannelsesloftet en indkøringsperiode på 1-2 år, så alle får en reel mulighed for at træffe egne valg og søge optagelse på drømmeuddannelsen?
Vi – og mange andre – står tilbage med en undren over, at det virkelig er nødvendigt at føre politik på denne måde i Danmark. Giv forslaget en tænkepause og find en bedre løsning.
Bragt i Politiken d.d.