For en typisk LO-arbejder vil dagpengenes værdi målt ved den såkaldte kompensationsgrad falde med næsten 10 procentpoint frem mod 2025. Det fremgår af nye beregninger fra LO.

Årsagen til forringelserne er især, at dagpengene ikke skal stige lige så hurtigt som det øvrige lønniveau. Desuden foreslår regeringen et højere beskæftigelsesfradrag for fok i arbejde, og den fordel får arbejdsløse ikke glæde af, hvilket er med til at øge afstanden mellem arbejdsløse og folk i arbejde. Endelig foreslår regeringen obligatorisk pensionsopsparing for arbejdsløse, som også øger forskellen mellem folk i arbejde og arbejdsløse.

Folk skal kunne leve et anstændigt liv, hvis de bliver arbejdsløse
– Jeg forstår overhovedet ikke, at regeringen tør blive ved med at forringe vores dagpengesystem. Ikke nok med at den enkelte får stadig sværere ved at få sin private økonomi til at hænge sammen ved arbejdsløshed. Det er jo også ødelæggende for virksomhederne, der i dag nyder godt af et fleksibelt arbejdsmarked, hvor de kan hyre og fyre med kort varsel, så de kan tilpasse sig hurtigt.

– Men den model kan vi jo ikke blive ved med at gå med til, hvis der hele tiden sker forringelser for medarbejderne. Medarbejderne skal være forsikret, så de kan opretholde et anstændigt liv med deres familie, når de bliver arbejdsløse. Hvis ikke regeringen kan forstå det, vil der være risiko for et mindre fleksibelt arbejdsmarked, og det går ud over virksomhedernes evne til at tilpasse sig, siger LO?s formand Lizette Risgaard.

Læs beregningerne her

Kontakt: LO?s pressetelefon 26 11 97 10.