? Det er anden måned i træk med en lille stigning i arbejdsløsheden, men stigningen er givetvis midlertidig. Jobfremgangen er ganske solid herhjemme og har været det et stykke tid. Det giver gode muligheder for, at flere kan forlade arbejdsløshedskøen, siger Mette Hørdum Larsen, økonom i LO.

Med de seneste måneders stigning er antallet af arbejdsløse tilbage på niveauet fra februar 2016. Det ændrer imidlertid ikke ved, at arbejdsløsheden er faldet med ca. 50.000 personer siden toppen i midten af 2012 og med knap 6.000 personer det seneste år.

? Faldet i arbejdsløsheden er dog sket i et forholdsvis langsomt tempo over de seneste godt fire år sammenlignet med den fremgang, vi har set i beskæftigelsen, og arbejdsløsheden er fortsat et stykke fra niveauet, før krisen satte ind. Det skyldes, at der i disse år og i årene foran os kommer mange flere personer ind i arbejdsstyrken, fortsætter hun.

? På visse områder er arbejdsløsheden dog ved at nå ned på et forholdsvis lavt niveau. For selv om der endnu er mange ledige hænder på arbejdsmarkedet, så er der tegn på stigende mangel på arbejds­kraft med specifikke kvalifikationer, herunder ikke mindst faglært arbejdskraft. Derfor er det vigtigt, at der bliver investeret i opkvalificering og uddannelse, så arbejdsstyrkens kvalifikationer matcher virksomhedernes efterspørgsel, siger Mette Hørdum Larsen.