Allerede den 8. marts fremsatte Europa-Kommissionen forslag til ændring af udstationeringsdirektivet for at forbedre reglerne for arbejdstagere, der af deres arbejdsgiver er sendt til et andet land for at arbejde midlertidigt.
Men Kommissionen valgte desværre i sit forslag at fjerne en meget vigtig formulering, der sikrer, at retten til at fastlægge løn sker ?i overensstemmelse med national lovgivning og/eller praksis i den medlemsstat, hvor arbejdstageren er udstationeret.?
Kommissionen fik ?gult kort af 11 lande
Forslaget udløste et ?gult kort? fra 11 lande herunder Danmark, hvor et flertal i Folketinget uden om regeringen var utilfredse med Kommissionens forslag. I dag svarede Kommissionen så på ?det gule kort?, og LO håbede ? forgæves ? at den var kommet på bedre tanker.
? Hensigten med Kommissionens forslag var og er god, nemlig at styrke kampen mod social dumping og sikre lige løn for samme arbejde. Men jeg er skuffet over, at Kommissionen ikke har brugt betænkningstiden til at ændre i forslaget og slå fast med syvtommersøm, at løn er et nationalt anliggende, siger Arne Grevsen.
? Kommissionens forslag kan faktisk i sin nuværende form virke stik imod hensigten. Det udfordrer arbejdsmarkedets parters ret til at definere lønnen for udstationerede arbejdstagere og dermed muligheden for at sikre de samme lønvilkår som for nationale arbejdstagere.
Vi opgiver ikke kampen
? Desværre har Kommissionen valgt at fastholde et forslag, der skaber problemer i Danmark, hvor lønmodtagere og arbejdsgivere indbyrdes forhandler løn. Men vi opgiver ikke kampen. Nu arbejder vi videre med vores alliancepartnere i Europa-Parlamentet og Rådet for at sikre, at lønbegrebet forbliver et anliggende i medlemsstaterne og blandt arbejdsmarkedets parter, siger Arne Grevsen.
Læs teksten fra EU-Kommissionen her
Kontakt: LO?s pressetelefon, 26 11 97 10.