Især afskaffelsen af mellemskatten i 2010 har betydet, at direktørerne har fået markant flere penge mellem hænderne, og i en kommende skattereform bør der prioriteres anderledes.

? En gennemsnitlig håndværker har siden krisen oplevet en stigning i den disponible indkomst på 1.200 kr., mens direktøren får over 6.000 kr. mere sat ind på kontoen hver måned. Skattesystemet udligner altså ikke den stigende lønforskel, tværtimod. Derfor vil lettelser i topskatten kun gøre ondt værre, siger Lizette Risgaard.

Stigende ulighed skader økonomien
? Det kan jo undre, at nogen har så travlt med topskattelettelser, når både IMF og OECD adskillige gange har påpeget, at stigende ulighed skader økonomien, siger hun.

Fra 2009-2014 er der i Danmark gennemført to skattereformer, som bl.a. har hævet beskæftigelsesfradraget og afskaffet mellemskatten. Især sidstnævnte har betydet, at lønforskellen mellem grupperne på arbejdsmarkedet er blevet endnu større, og uligheden er desværre stigende.

Topskattelettelser er skæv prioritering
I LO?s analyse findes også en konsekvensberegning for de to faggrupper ved forskellige lettelser i topskatten. Det er LO?s vurdering, at kun 10-15 pct. af LO-medlemmerne i dag betaler topskat, og derfor vil en lettelse ikke have betydning for den gennemsnitlige håndværker.

Derimod vil en gennemsnitlig direktør få 1.500 kr. mere på kontoen hver måned, hvis topskatten nedsættes fra 15 til 10 pct. Hæves topskattegrænsen til 750.000 kr., stiger den disponible indkomst med 3.600 kr. om måneden. Ved en total afskaffelse af topskatten vil den månedlige indkomst efter skat stige med 4.500 kr.

? Tallene viser, at landets bedst betalte allerede har nydt stor gavn af både højere indkomster og lavere beskatning siden krisen. Vi har ikke brug for mere af det samme. Tværtimod har vi brug for at forbedre vores velfærd, herunder bedre kvalitet i børnepasningen, uddannelsessystemet og omsorgen for de svageste. Hvis der herefter er råd til skattelettelser, er det de lavestlønnede, der står for tur, slutter Lizette Risgaard.

Se LO’s beregninger her

Kontakt:
Pressekonsulent Anette Bindslev, tlf. 23 38 42 14
eller økonom i LO Morten Aastrup Jørgensen,
tlf. 20 16 65 96.