Regeringens mål er at formindske det dårlige psykiske arbejdsmiljø med 20 procent inden 2020. Den målsætning er LO enig i. Men udviklingen står i stampe. NFA har tidligere på året vurderet, at lønmodtagernes psykiske belastning de sidste par år har ligget på et stort set konstant niveau på cirka 14-15 procent.
? Det er helt uacceptabelt, at så mange mistrives, bliver syge og i værste fald helt må forlade arbejdsmarkedet. Vi bliver nødt til at knække koden og finde fælles løsninger på, hvordan lønmodtagerne får et bedre psykisk arbejdsmiljø, siger Lizette Risgaard.
Kommentaren kommer som en reaktion på en endnu ikke offentliggjort særkørsel (se note) fra juni 2015, som NFA har foretaget på opfordring fra LO. Særkørslen giver et præcist billede af, hvilke udfordringer lønmodtagerne har med det dårlige psykiske arbejdsmiljø. Det handler bl.a. om, at medarbejderne mangler tid til at udføre deres arbejdsopgaver, at de får for lidt hjælp og støtte fra ledelsen, at de oplever modsatrettede krav, ligesom mange lever med mobning, trusler og vold.
- 367.000 lønmodtagere har sjældent eller aldrig tid nok til at løse deres opgaver på jobbet.
- 320.000 får ikke den ledelsesmæssige støtte og hjælp, de har brug for
- 101.000 får sjældent eller aldrig den information, de behøver for at udføre deres arbejde.
Forudsætningen for at løse problemerne er dialog
? Det har vist sig endog meget svært at løse problemer med dårligt psykisk arbejdsmiljø. Det er helt afgørende ? og en forudsætning for succes ? at ledere og medarbejdere snakker sammen. Derfor må ledelsen på den enkelte arbejdsplads sørge for at stille et formelt forum, hvor både ledelsen og medarbejderne kan mødes for i fællesskab at løse problemerne, siger Lizette Risgaard.
? Vi har et ønske om at justere i LO?s samarbejdsaftale med DA, så der sendes et tydeligt signal om, at det psykiske arbejdsmiljø skal tages mere alvorligt, siger Lizette Risgaard.
LO afholder tirsdag den 21. september konferencen ?Samarbejde ? koden til et godt psykisk arbejdsmiljø? kl. 10.00-15.30 IDA Mødecenter, Kalvebod Brygge 31-33, 1780 Kbh V.
Note: Særkørslen er foretaget på baggrund af NFA?s store undersøgelse ?Arbejdsmiljø og Helbred i Danmark 2012-2020?. I alt 27.000 medarbejdere svaret på et spørgeskema fra NFA og herefter er tallene ganget op, så de afspejler det totale antal for hele landet. Læs rapporten her.
Kontakt: Pressekonsulent Anette Bindslev, tlf. 23 38 42 14.