Invitation til konference om psykisk arbejdsmiljø
Trods ihærdige forsøg har vi endnu ikke fundet den kode, der kan knække kurven for psykiske arbejdsskader. Tværtimod stiger kurven fortsat.

LO har derfor arrangeret en dialogkonference den 21. september kl. 10.00-15.30 i IDA Mødecenter, Kalvebod Brygge 31-33, København.

Formålet er at sætte fokus på, hvordan et tættere samarbejde mellem ledelse og medarbejdere kan føre til et bedre psykisk arbejdsmiljø.

LO har gennemført et stort udviklingsprojekt ?Psykisk arbejdsmiljø og samarbejdssystemet inden for LO-området?. Rapporten identificerer udfordringerne og peger samtidig på, hvordan den danske model med samarbejdssystemet kan bidrage til at løse problemerne.

Rapporten kan downloades. Den uddeles også på konferencen.

Program

10.00    Registrering og kaffe
10.15    Velkomst ved LO?s næstformand Lizette Risgaard
10.30    Paneldebat 1: Ledelse som et samarbejdsanliggende
11.30    Kaffepause
11.45    Paneldebat 2: Tillidsvalgte ? samspil, roller og kompetencer
13.00    Frokost
14.00    Paneldebat 3: Psykisk arbejdsmiljø ? et OK spørgsmål?
15.15    Opsamling ved Lizette Risgaard

Konferencier: DR-studievært Martin Krasnik

Kontakt: Pressekonsulent Anette Bindslev, tlf. 23 38 42 14.

Paneldebat 1: Ledelse som et samarbejdsanliggende

Hans Jørgen Limborg fra TeamArbejdsliv indleder med et kort oplæg om konklusionerne i LO?s udviklingsprojekt. Ledelse har afgørende betydning for det psykiske arbejdsmiljø og for, hvordan ledelsesopgaven forstås og håndteres. På velfungerede virksomheder er der god dialog og samarbejde mellem medarbejdere og ledelse.

Paneldebatten vil handle om mulighederne for at gøre ledelse til et samarbejdsanliggende ? hvad skal der til?

Panelet består af Steen Hildebrandt CBS, Anders Just Petersen, DI, Erik Mosegaard, CO-industri, Steen Christiansen, Albertslund Kommune og Marianne Vind, HK Privat.

Paneldebat 2: Tillidsvalgte ? samspil, roller og kompetencer

Konklusionerne i LO?s udviklingsprojekt ridses kort op af Hans Jørgen Limborg. Mange tillidsvalgte har behov for viden om psykisk arbejdsmiljø og om, hvordan man bedst samarbejder med ledelsen og kollegerne. Lederne peger på, at tillidsvalgte ikke udnytter den indflydelse, de har og at de ofte er vanskelige at samarbejde med. Dermed realiseres de potentialer, der ligger i et godt og tillidsfuldt samarbejde mellem ledelse og tillidsvalgte, ikke.

Paneldebatten vil handle om, hvad der skal til for at styrke de tillidsvalgtes muligheder for at deltage i en dialogbaseret og samarbejdende ledelsesform.

Panelet består af Henning Jørgensen, Aalborg Univer­sitet, Ulla Sørensen, 3F, Laurits Rønn, Dansk Erhverv, Kim Østerbye, Fængselsforbundet og Ole Hansen, Kriminalforsorgen.

Paneldebat 3: Psykisk arbejdsmiljø ? et OK spørgsmål?

Steen E. Navrbjerg fra FAOS indleder debatten med et kort oplæg om konklusionerne i LO?s udviklingsprojekt. Projektet viser, at psykisk arbejdsmiljø kun sjældent indgår i partsaftaler og overenskomster.

Paneldebatten vil handle om, hvorvidt og i givet fald hvordan den danske model og overenskomstsystemet kan bidrage til at styrke indsatsen for et godt psykisk arbejdsmiljø.

Panelet består af Henning Jørgensen, Aalborg Universitet, Lizette Risgaard, LO, Pernille Knudsen, DA, Benny Andersen, SL, og Marianne Brinch-Fischer, KL.