De senere år har Finland oplevet en stigende arbejdsløshed, lavere vækst og underskud på statsbudgettet. Det er en syge, som ingen lande i Europa fuldstændig har kunnet undsige sig.
I et forsøg på at holde Finland under loftet for budgetunderskud i ØMU’en, har den finske regering fremlagt forslag, der ikke kan ses som andet end markante forringelser af reglerne på det finske arbejdsmarked.

Den finske regering vil bl.a. forkorte statsansattes årlige antal feriedage, pålægge sygemeldte at betale for deres første sygedag samt nøjes med at udbetale 80 procent af lønnen under sygdom.
Det er en bekymrende udvikling, som vores faglige kolleger i Finland heldigvis modsætter sig. De seneste mange års krise har netop vist, at de nordiske arbejdsmarkeder har klaret sig markant bedre gennem krisen end andre arbejdsmarkedsmodeller i Europa. Derfor er forringelserne den forkerte vej at gå for den finske regering.
Finland er også underlagt det ensidige fokus i EU på det offentlige underskud. Men Europas store hovedpine – arbejdsløsheden – løses ikke ved at skære i de offentlige budgetter og forringe vilkårene for de ansatte. Tværtimod er en lempelig finanspolitik nøglen til jobskabelse. Det har både OECD, IMF og ECB anerkendt.
Forringelserne er desuden en alvor indskrænkning af den nordiske aftalemodels kollektive aftaleret. Jeg ønsker derfor vores faglige kolleger held og lykke i deres bestræbelser på at forsvare helt selvfølgelige, sunde og principielle vilkår på det finske arbejdsmarked.