? Tallene viser en afdæmpet økonomisk vækst i andet kvartal. Det kommer egentlig ikke bag på os efter en svag udvikling i de relevante nøgletal. Det faldende privatforbruget var med til at lægge en dæmper på væksten i 2. kvartal, men det er vores vurdering, at pengene igen vil komme op af forbrugernes lommer allerede i næste kvartal, forklarer Morten Aastrup, der er økonom i LO.

LO vurderer ikke, at tallene bør give anledning til dybe rynker i panden. Alt i alt peger pilen fortsat opad:

? Den gode nyhed er, at den svage udvikling ser ud til at være et mindre knæk på en opadgående tendens. Nøgletallene ser allerede bedre ud, og arbejdsmarkedet er i fremgang. Dagens tal viser trods alt, at beskæftigelsen steg med 6.900 personer i 2. kvartal, siger Morten Aastrup.

Finanspolitiske stramninger bør undgås
I sidste uge fremlagde regeringen sin økonomiske redegørelse i forbindelse med det foreløbige finanslovforslag. På grund af den seneste udvikling blev der lagt op til et indskrænket finanspolitisk råderum, hvilket LO advarer mod at tage for bogstaveligt.

? Tallene for andet kvartal rykker ikke ved, at vi stadig er i en tidlig fase i opsvinget. De offentlige finanser er grundlæggende sunde, og der er fortsat meget ledig kapacitet i økonomien. Derfor er der stadig gode økonomiske argumenter for, at finanspolitikken skal bruges aktivt til at understøtte fremgangen, lyder vurderingen fra Morten Aastrup.

Se endvidere notatet

Kontakt:
Pressekonsulent Troels Gadegaard Frølich, tlf. 26 58 80 43 eller
økonom Morten Aastrup, tlf. 20 16 65 96.