Arbejdsmarkedets parter har tiltrådt en aftale om nanomaterialer i arbejdsmiljøet. Aftalen skal dæmme op for den usikkerhed, der i dag er om brugen af nanomaterialer i arbejdsmiljøet.

Aftalen indeholder 23 anbefalinger fra arbejdsmarkedets parter til beskæftigelsesministeren. Fx peger parterne på, at der mangler grænseværdier, som sikrer, at lønmodtagere ikke udsættes for skadelige mængder af nanopartikler. Desuden anbefaler parterne, at ansatte skal have en særlig uddannelse, hvis der er en risiko for, at de udsættes for frie kulstofnanorør i deres arbejde.

Aftalen er sendt til beskæftigelsesministeren med en fælles opfordring om en samlet indsats for sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø.

I de senere år har der været en enorm interesse for at udvikle nanoprodukter, og den udvikling forventes at fortsætte. Det vækker bekymring, fordi nanomaterialer kan medfører alvorlige helbredsskader. Vi ved i dag fra forskningen, at indånding af nanopartikler øger risikoen for kræft, KOL, astma og hjertekarsygdomme.

? Jeg er meget glad for, at vi med aftalen tager de første skridt i retning af at få styr på brugen af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø. Vi skal undgå, at det går som med asbest, hvor der skulle lig på bordet, før der blev grebet til handling, siger Lizette Risgaard.

Grænseværdier for nanomaterialer
Aftalen skal blandt andet dæmme op for den store usikkerhed, der i dag præger mange arbejdspladser, når det handler om brugen af nanomaterialer i arbejdsmiljøet.

Det er ofte svært overhovedet at finde ud af, om et produkt indeholder nano, hvornår det i så fald er farligt, og hvordan det håndteres sikkert. Der er derfor et stort behov for at skabe klarhed. Både af hensyn til de ansattes sikkerhed og sundhed og virksomhedernes lyst til at udnytte mulighederne ved nanomaterialer.

? Vi har i LO længe peget på behovet for klare grænseværdier for en række nanomaterialer. Derfor er jeg kisteglad for, at vi nu er enige med arbejdsgiverne om at pege på behovet. Så håber jeg, at beskæftigelsesministeren vil tage bolden op, siger Lizette Risgaard.

Se hele aftalen her

Kontakt: Pressekonsulent Anette Bindslev, tlf. 23 38 42 14.