Samarbejdsaftalen har været på vej, siden byrådet i august sidste år vedtog at indføre såkaldte arbejdsklausuler i alle kontrakter, der overstiger 999.000 kroner. Det gælder alle former for opgaver ? både tjenesteydelser samt bygge- og anlægsopgaver.

Samarbejdsaftalen beskriver blandt andet, hvordan de faglige organisationer kan være med til at vejlede om relevante løn- og arbejdsvilkår, når kommunen indgår ny kontrakt med en leverandør. Tilsvarende er det aftalt, at LO Hovedstaden kan ?medvirke til kontrol? af virksomhederne, når det handler om løn- og arbejdsvilkår ? mens andre kontrolspørgsmål varetages af kommunen i samarbejde med Arbejdstilsyn, Skat og Politi.

Morten Skov Christiansen, formand for LO Hovedstaden, er særdeles tilfreds med den nye aftale.

? Det offentlige skal naturligvis ikke samarbejde med firmaer, der eksempelvis underbetaler deres medarbejdere. Det er unfair konkurrence over for alle de mange virksomheder, der respekter danske løn- og arbejdsvilkår. Derfor glæder det os, hver gang en kommune på denne måde bidrager til at bekæmpe social dumping, siger Morten Skov Christiansen.

Han fremhæver også, at Høje Taastrup Kommune vil arbejde for at skaffe lære- og praktikpladser til unge, via de frivillige partnerskabsaftaler, som Dansk Byggeri anbefaler:

– I de kommende år er der risiko for, at vi kommer til at mangle faglært arbejdskraft. Især i Hovedstaden er problemet alarmerende. I mine øjne er det derfor helt naturligt, at kommunernes private leverandører skal involvere sig i arbejdet med at uddanne de unge, så det er godt, at Høje Taastrup Kommune også skeler den vej, siger Morten Skov Christiansen.

LO-formand Harald Børsting lovpriser den nye aftale og udtrykker også stor tilfredshed med, at endnu en kommune har valgt at bekæmpe social dumping i samarbejde med fagbevægelsen:

? Det er glædeligt, at stadigt flere indser nødvendigheden af, at det er den vej, vi skal gå, siger Harald Børsting.

LO Hovedstaden, der repræsenterer 170.000 lønmodtagere, har indgået tilsvarende aftaler med Rødovre, Hillerød, Gladsaxe og Ishøj kommuner.

Kontakt: Morten Bruun, pressekonsulent, LO: T 29 89 16 16 / M mbu@lo.dk