Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen og Polens beskæftigelsesminister har i dag underskrevet en hensigtserklæring om at skærpe kontrollen med polske virksomheder, der udfører opgaver i Danmark med polsk arbejdskraft.

? Vi har i årevis efterlyst bedre kontrol af de udenlandske virksomheder, der kommer til Danmark, og som medbringer udenlandsk arbejdskraft. Kontrollen skal afdække, at virksomhederne reelt er etableret i det land, de siger, de kommer fra. Det vil forhåbentlig hjælpe med til at bremse de firmaer, der kun har en postadresse i fx Polen, siger LO?s næstformand Lizette Risgaard.

Danske vilkår skal overholdes
? Vi har hele tiden sagt, at vi hilser udenlandske firmaer og udenlandske lønmodtagere velkomne i Danmark. Men kun hvis de overholder danske løn- og arbejdsvilkår, dansk lovgivning og naturligvis betaler den skat, de skal. Alt andet er ulige konkurrence både for lønmodtagerne og virksomhederne, og det vil vi ikke finde os i, siger Lizette Risgaard.

Hun er glad for, at Danmark nu har indgået samarbejde med Polen og forventer, at en lignende dialog fortsætter med øvrige lande, hvorfra der kommer mange udenlandske lønmodtagere til Danmark.

Aftalen mellem Danmark og Polen handler bl.a. om, at de to lande anerkender krav om, at virksomheder, der udstationerer arbejdskraft, reelt er etableret i det pågældende land, de siger, de kommer fra. Desuden skal de to lande styrke udvekslingen af informationer og styrke myndighedssamarbejdet i henhold til udstationeringsreglerne. Der nedsættes en fælles styregruppe, som varetager den praktiske udmøntning af aftalens indhold.

Kontakt: Pressekonsulent Anette Bindslev, tlf. 23 38 42 14.