? Vi har brugt mere end et år på at indsamle og bearbejde data, så vi nu kan komme med et kvalificeret bud på, hvordan Danmark ser ud i 2030. Resultaterne indeholder både styrker og udfordringer for Danmark, og vi kommer i rapporten med en vurdering af udviklingen og bud på strategiske løsninger, siger LO-formand Harald Børsting.

Styrkerne
Indretningen af Danmarks velfærdssamfund og arbejdsmarked har med tiden skabt høj beskæftigelse, velstand og lighed. Skat finansierer offentlig service, der gør Danmark rigere og dygtigere. Derudover har tilbagetrækningsreformerne indkapslet de negative effekter af befolkningens aldring på samfundsøkonomien, viser rapporten.

? Vores rapport konkluderer meget entydigt, at Danmarks økonomi er sund, vores konkurrenceevnen er i top, og vi er grundet mange vigtige reformer rustet godt til fremtiden, fastslår Harald Børsting.

? Vi har været gode til at håndtere svære omstillinger og iværksætte de nødvendige tiltag. Det skyldes i høj grad den danske model, trepartssystemet og overenskomstsystemet. Vores aftalesystem holder hånden under Danmark, understreger LO-formanden.

Udfordringerne
Globalt ses en tendens til stigende ulighed, hvilket smitter af på det danske samfund. Øget ulighed kan svække vækst og sammenhængskraft, viser rapporten.

? Når verden omkring os oplever større ulighed og fattigdom, så smitter det af på Danmark. Det skyldes ikke mindst de mere globale kapitalmarkeder. Manglen på gode job i Europa sætter ligeledes sine spor i form af social dumping. Ulighed bremser vækst og svækker vores sammenhængskraft. Derfor skal ulighed bekæmpes, fastslår Harald Børsting.

Løsningerne
Opsvinget skal have styrke, offentlig service skal fortsat prioriteres og bidrage til velstanden, arbejdsmiljøet skal forbedres, uddannelsesmønstret skal ændres, og vi skal fortsat værne om den danske model. Det er fem strategiske løsninger, som skal bidrage til en fortsat positiv udvikling af Danmark, konkluderer rapporten.

? Dansk økonomi oplever ny vækst og fremgang disse år. Det må vi ikke bremse, for det sker efter en lang og dyb krise, der har kostet masser af arbejdspladser og produktion. Derfor skal uigennemtænkte opstramninger af den økonomiske politik undgås. Vi skal sikre, at vores velfærd og service er med til at sikre lighed og vækst, fastslår Harald Børsting.

? Arbejdsmiljø bliver et andet vigtigt pejlemærke. Når en LO-arbejder fremover skal arbejde halvtreds år, så må vi udstikke rammerne til det. Det kræver en bedre seniorpolitik og udvikling af arbejdsmarkedspensionerne. Derudover skal vores uddannelsesmønster ændres. Flere får en uddannelse, men får de den rigtige? Vi får brug for flere faglærte og færre akademikere, lyder det fra Harald Børsting.

? Den danske model på arbejdsmarkedet er et fundament for vores samfund, som både skaffer velstand, tryghed og fleksibilitet på en og samme tid. Derfor er det helt centralt, at vi fortsat værner om vores aftalesystem. Det kræver stærke arbejdsmarkedsparter og initiativer mod fx social dumping, slutter LO-formand Harald Børsting.

LO afholder konference om Danmark 2030 i dag.

Læs hele rapporten Danmark 2030

Se filmen ?Familien Jensen og velfærdssamfundet?

For yderligere information kontakt Stine Luise Hansen på telefon 23 35 83 70.