Beregninger fra LO?s økonomer viser, at lavtlønnede med børn får langt mere ud af at arbejde end at være på overførselsindkomst. For lønmodtagere uden børn er forskellen endnu større.

? Den seneste tids påstande om, at det ikke kan betale sig at arbejde for folk på kontanthjælp, er gået i selvsving. Fakta er, at der er væsentlig forskel på rådighedsbeløbet i en kontanthjælpsfamilie og i selv en lavtlønnet familie, siger LO?s cheføkonom Jan Kæraa Rasmussen.

En enlig butiksassistent med tre børn har 2.279 kr. mere til rådighed, end hvis vedkommende var på kontanthjælp, mens en enlig lønmodtager med tre børn og en gennemsnitlig LO-indkomst har 5.004,00 kr. mere til rådighed om måneden.

Endnu større forskel for folk uden børn
Jan Kæraa Rasmussen tilføjer, at for familier uden børn er forskellen endnu større. Et lavtlønnet LO-par uden børn vil have godt 13.000 mere til rådighed om måneden i forhold til et par uden børn på kontanthjælp, mens et par uden børn med en gennemsnitlig LO-løn vil have godt 19.000 kr. mere til rådighed om måneden.

For enlige kontanthjælpsmodtagere uden børn er der ligeledes en stor fordel ved at arbejde. En enlig butiksassistent har 4.355 kr. mere til rådighed om måneden, end hvis vedkommende var på kontanthjælp. En enlig LO-arbejder med en gennemsnitlig indkomst opnår 9.280 kr. mere i rådighedsbeløb, end vedkommende kunne opnå på kontanthjælp.

Børn skal ha? lige muligheder
? Forklaringen på, at forskellen mellem kontanthjælp og lønindkomst er større for folk uden børn, er, at vi i Danmark har vedtaget, at børn ikke skal vokse op i fattigdom. Derfor får alle familier med en lav indtægt ? uanset om de er på kontanthjælp eller ej ? adgang til en række ydelser, der medvirker til, at alle børn kan leve et aktivt liv på lige fod med deres jævnaldrende, siger Jan Kæraa Rasmussen.

Læs notat her med beregninger på forskellige familietyper

Kontakt: Pressekonsulent Anette Bindslev, tlf. 23 38 42 14.