Det er helt uacceptabelt og uforståeligt, at den norske regering har fremsat forslag, der uomtvisteligt vil forringe arbejdsmiljøet for norske lønmodtagere. Samtidig strider det mod det skandinaviske partssamarbejde, at den norske regering har fremsat forslag på så væsentlige områder uden først at indgå en dialog med arbejdsmarkedets parter.

Vi er helt enige med norsk fagbevægelse i, at den norske regerings indgreb vil have betydelige negative konsekvenser for lønmodtagernes løn- og arbejdsforhold. Fx vil forslaget om øget brug af midlertidige ansættelser føre til utryghed og økonomisk usikre forhold for lønmodtagerne, ligesom længere arbejdsdage, mere pålagt overarbejde uden overtidsbetaling og mere arbejde på søndage vil forringe lønmodtagerens rettigheder og mulighed for at tilrettelægge deres tilværelse.

Vi følger norsk fagbevægelses kamp for ordentlige arbejdsvilkår nøje og støtter jeres kampagne og politiske strejke* den 28. januar.

Jeres kamp er også vores kamp.

Med venlig hilsen
LO Danmark / Lizette Risgaard

 

*Fakta: Den politiske strejke begynder klokken 14 og slutter 2 timer senere. Den er et særligt norsk fænomen, hvor der er tale om en kortvarig, lovlig arbejdsnedlæggelse, som sker for at markere en politisk opfattelse eller kritik. Strejken må ikke have til formål at påvirke indholdet i en gældende overenskomst, og den må ikke medføre  risiko for liv eller helbred eller store økonomiske eller samfundsmæssige værdier. Fagforeningerne skal varsle strejken i god tid, så virksomhederne kan indrette sig på afbrydelsen af  produktionen. Det er frivilligt for lønmodtagerne, om de vil deltage. Arbejdsgiverne kan trække folk i løn for den tid, de deltager i politisk strejke.

Kontakt: Pressekonsulent Anette Bindslev, tlf. 23 38 42 14.