? Vi har store forventninger til, at arbejdsmarkedets parter får en styrket rolle i de kommende år. De skrappe reformer i EU-landene skal modsvares af massiv jobskabelse. Og her er parterne, der jo kender vilkårene på arbejdsmarkedet ud og ind, uundværlige medspillere, siger Marie-Louise Knuppert.

Baggrunden for fagbevægelsens optimisme er, at EU-Kommissionen i sit arbejdsprogram for 2014-2019 slår fast, at den sociale dialog mellem arbejdsmarkedets parter er en væsentlig ingrediens, når EU-landene skal finde løsninger ? ikke mindst, når det gælder den økonomiske politik.

Jobskabelse og arbejdsmarkedets parters rolle heri er centrale emner på LO, FTF, Akademikerne og EU-kommissionens fælles konference ?EU 2014-2019 ? for bæredygtig vækst, gode job og social fremgang? i LO-Huset fredag, den 9. januar 2015. Udover EU-kommissær Margrethe Vestager vil også Bente Sorgenfrey (FTF), Uffe Østergaard (CBS) og MEP?erne Ole Christensen og Ulla Tørnæs holde oplæg om jobskabelse i EU.

Brug for både private og offentlige investeringer

EU offentliggjorde i slutningen af 2014 en investeringsplan på 315 milliarder euro de kommende tre år. Pengene skal blandt andet bruges til at skabe vækst og job, så der igen er arbejde til Europas svimlende 24 millioner arbejdsløse. Investeringsplanen har mødt kritik for at være utilstrækkelig og for, at den har for stort fokus på private investeringer. LO bakker dog op om intentionerne i planen, men det er helt afgørende, at der skabes en bedre balance mellem offentlige og private investeringer.

? Det er et solidt skridt på vejen, at EU-kommissionen har bidraget til at rejse de planlagte 315 milliarder euro til private investeringer. Men det er absolut nødvendigt, at landene samtidig ? og koordineret ? investerer massivt i nationale infrastrukturprojekter. Ellers risikerer vi, at planen ender som et luftkastel uden flere reelt nye job, siger Marie-Louise Knuppert.

Se programmet her (pdf)
Kontakt: Pressekonsulent, Anette Bindslev (LO) ? tlf. 23 38 42 14.