FTF har modtaget udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU-bekendtgørelsen) i høring og har følgende bemærkninger:
FTF beklager igen den politiske beslutning om, at personer med videregående uddannelse på bachelorniveau eller derover ikke længere kan få SVU til efter- og videreuddannelse.
I forhold til de foreslåede regler i bekendtgørelsens § 10a om, hvad der forstås ved forældet videregående uddannelse, savner FTF en bestemmelse om, at styrelsen kan bestemme, at der helt eller delvis kan ses bort fra en videregående uddannelse, hvis den pågældende person kan dokumentere, at uddannelsen ikke kan anvendes af helbredsmæssige grunde, herunder erhvervede handicaps.
En sådan bestemmelse findes i den gældende § 10 i SVU-bekendtgørelsen, og finder således anvendelse ved vurdering af, om en person er kortuddannet. Ifølge vejledningen om SVU kan det fx være tilfældet, hvis den pågældende kan dokumentere at have udviklet en allergi, der forhindrer, at man arbejder inden for den profession, man er uddannet til.
FTF foreslår derfor, at § 10a tilføjes et nyt stk.4: ”Der kan ved afgørelsen af, om en uddannelsessøgende kan modtage SVU, ses bort fra en gennemført videregående uddannelse, hvis den uddannelsessøgende kan dokumentere, at uddannelsen ikke kan anvendes af helbredsmæssige grunde.”
Det foreslåede regelsæt rummer en dispensationsmulighed for personer, der ikke anvender deres uddannelse og kan sandsynliggøre, at der ikke er mulighed for at anvende den igen, fordi den ikke svarer til den nuværende uddannelse. En anden årsag til, at den uddannelse ikke kan anvendes, er inden for fagområder med meget stor ledighed.
FTF foreslår, at § 10a, stk. 3, nr. 2, ændres, sådan at det bliver muligt at dispensere fra uddannelseskravet i situationer, hvor en usædvanlig stor ledighed inden for pågældendes fagområde gør det usandsynligt, at pågældende skulle kunne komme i beskæftigelse inden for fagområdet. På den måde vil den enkelte kunne gå i gang med en omskoling inden 5-års kravet for forældelse er opfyldt, og dermed stille sine fornyede kompetencer til rådighed på arbejdsmarkedet for en længere periode.