Partierne bag satspuljen har tildelt projektet Vold som Udtryksform tre millioner kroner hvert år til og med 2017. Projektet har siden sin fødsel i 1992 oparbejdet en unik viden og erfaring med at identificere, forebygge og håndtere vold og trusler på arbejdspladsen, og FTF er derfor meget glad for, at projektet får lov til at fortsætte.
”Vold som Udtryksform er en helt essentiel spiller i forhold til at vende stigningen i antallet, der udsættes for vold på arbejdspladsen. Og jeg er derfor rigtig glad for, at projektet kan få lov til at fortsætte arbejdet med at sætte vold på dagsorden, udvikle værktøjer til at forebygge vold og sprede viden om emnet,” siger formand for FTF Bente Sorgenfrey.

Behov for registrering af vold
Undersøgelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø peger på, at ca. seks procent af alle ansatte bliver udsat for vold mindst en gang om året, men der findes endnu ingen officiel registrering af vold og trusler på arbejdet. Det gør det svært at se effekten af de forebyggende indsatser, der sættes i gang. Og det er rigtig ærgerligt, mener FTF.
”Det er vigtigt for den samlede indsats mod vold i arbejdet, at man kan følge op på om forskellige initiativer virker. Det kan man ikke i dag, fordi Arbejdstilsynet ikke registrerer, hvor mange arbejdsulykker, der skyldes vold. En bedre registrering over vold og trusler i arbejdet vil kunne gøre forebyggelsen af vold mere strategisk og målrettet,” siger Bente Sorgenfrey.
Når voldsepisoder indberettes til Arbejdstilsynet, findes der ikke et afkrydsningsfelt, hvor arbejdsgiveren kan oplyse, at skaden skyldes vold. Derfor foreslår FTF, at Arbejdstilsynet ændrer praksis, så det fremover bliver muligt at registrere, at en arbejdsulykke skyldes fysisk eller psykisk vold – herunder trusler.