Er fagforeninger sociale fællesskaber, hvor folk engagerer sig og samler sig i fagfællesskaber, hvor de gør hinanden klogere og stærkere? Det sætter Jacob Bøtter, iværksætter og ekspert i netværk spørgsmålstegn ved i videoen, som du kan se ovenfor.
Bred medlemsopbakning , engagement og faglige netværk er en styrke i FTF, som hovedorganisationen arbejder hårdt for. I alt 76 faglige organisationer med 450.000 offentligt og privat ansatte medlemmer er samlet i hovedorganisationen, og FTF driver en række netværk, hvor blandt andre ansatte og politisk valgte i medlemsorganisationerne kan mødes om fælles emner. For eksempel netværket om hvervning og fastholdelse af medlemmer, hvor deltagerne debatterer og idéudvikler, hvordan organisationerne skaber de bedst mulige rammer for, at nuværende og kommende medlemmer føler sig hjemme og organiserer sig i deres fagforening.

FTF’s kongres i 2012 besluttede at styrke de faglige organisationers udvikling i tæt samspil med medlemsorganisationerne. FTF skal blandt andet støtte medlemsorganisationerne i at være attraktive for medlemmerne og anvise løsningsmodeller til at fastholde organisationsprocenterne. FTF skal også samarbejde med de to andre hovedorganisationer LO og Akademikerne om at styrke den danske arbejdsmarkeds- og aftalemodel.
De opgaver er FTF allerede godt i gang med. Blandt andet i oplysningsindsatsen ”Er du OK?”, som FTF driver sammen med LO.

Her er et af FTF’s højt prioriterede budskaber, at medlemmerne i en OK fagforening får et stærkt fællesskab om faget.
”En faglig identitet og netværket i en fagforening er helt afgørende for medlemmerne. Det stærke netværk styrker dem på arbejdsmarkedet, og det giver dem mulighed for at debattere arbejdet og faglige udfordringer med andre, som arbejder inden for samme fag”, siger formanden for FTF, Bente Sorgenfrey.
I videoen ovenfor foreslår Jacob Bøtter, at fagforeninger skal gøre mere for at være netværk for medlemmerne.  
”Det er en god pointe, og det gør organisationerne i FTF allerede en stor indsats for. Fx har Danmarks Lærerforening en facebook-side, som samler flere end 30.000, der debatterer lærerfaget og skolernes udvikling. Fysioterapeuterne holder fagfestivaller, og organisationerne inviterer medlemmerne til arrangementer, netværk og debat – både digitalt og i den fysiske verden”, siger Bente Sorgenfrey.
Jacob Bøtter har tidligere været oplægsholder på et af FTF’s netværkskurser.