FTF har modtaget forslag til fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår i fleksjob i høring og har følgende bemærkninger:
FTF har modtaget høringen via Beskæftigelsesrådet den 16. oktober med frist den 19. oktober 2012, og skal indledningsvist tage forbehold for yderligere bemærkninger, henset til den urimeligt korte høringsfrist. FTF skal i øvrigt henvise til tidligere fremsendte høringssvar af 21. september 2012 vedrørende fleksjobreformen.
FTF finder det positivt, at opgaven med at vurdere arbejdsevnen hos ansøgere til fleksjob placeres i Jobcentrene. Det er imidlertid vurderingen, at den valgte model, hvor både arbejdstid og intensitet skal fastlægges, vil være vanskelig at anvende i praksis, ligesom den strider mod den praksis, der er for lønfastsættelse på det danske arbejdsmarked, og FTF kan ikke støtte, at en "produktivitetstilgang" skal afgøre på hvilke vilkår et fleksjob tilbydes.
Det vil formentligt være umuligt for Jobcentrene at foretage en reel vurdering af den enkeltes arbejdsevne uden inddragelse af arbejdspladsen og de vilkår der i øvrigt gælder inden for en given sektor/branche. FTF forudsætter derfor, at arbejdspladsen, dvs. såvel ledelse som repræsentant for den forhandlingsberettigede organisation, inddrages i dette arbejde.
Der bør i øvrigt anvises klageadgang, hvis en ansøger ikke er enig i Jobcentrets vurdering af vedkommendes arbejdsevne. Tilsvarende bør en ansøger altid kunne få sin arbejdsevne revurderet, uanset om arbejdsgiveren er enig i behovet.
Det er FTF’s holdning, at overenskomsternes bestemmelser, inklusive evt. lokalt indgåede aftaler, altid skal være udgangspunkt for fastlæggelse af vilkårene i et fleksjob, og eventuelle fravigelser alene må skyldes den ansattes nedsatte arbejdsevne – og altså ikke udvides til andre forhold. Eventuelle fravigelser kan kun ske efter aftale med den overenskomstbærende organisation. Tilsvarende skal brud eller tvister kunne forfølges inden for det fagretlige system.
FTF er i øvrigt tilfredse med, at ansatte, der i dag er omfattet af funktionærlovens bestemmelser, evt. via en overenskomstbestemmelse, bevarer deres beskyttelse, selvom de ansættes i et fleksjob på mindre end 8 timer. Det skal dog foreslås, at teksten omformuleres, så det klart fremgår, at de berørte er fuldt omfattet af funktionærlovens bestemmelser uanset det begrænsede timetal.