Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vil med en ny lov afskaffe de stramme og stærkt kritiserede regler om aktivering af ledige og sygemeldte.
De nye regler betyder blandt andet, at arbejdsløse ikke længere automatisk skal i aktivering, hvis de er på vej i arbejde inden for seks uger. Samtidig kan kontakten med jobcentret og a-kassen klares via telefon eller mail. Det samme gælder for sygemeldte, der regner med at blive raskmeldt i løbet af seks uger.
Lovforslaget er en del af en større aftale om afbureaukratisering, som den tidligere regering indgik med S, SF. Radikale og DF.
De nye regler er både fornuftige og et godt signal at sende. Det mener Bente Sorgenfrey, der er formand for hovedorganisationen FTF. Som fælles talerør for 450.000 privat og offentligt ansatte hører FTF-formanden tit om skrappe og meningsløse regler for ledige.
"Derfor er vi også glade for ministerens forslag", siger Bente Sorgenfrey.
"Det har aldrig givet mening, at ledige med et job på hånden skulle deltage i samtale og aktivering. Med de nye regler kan a-kasser og jobcentre i stedet bruge energi og ressourcer på ledige og sygemeldte, der faktisk har behov for det," tilføjer hun.
Nye regler er godt timet
Ændringen af reglerne kommer ifølge FTF på et godt tidspunkt. Ordet langtidsledighed passer på flere og flere som følge af krisen, og nyuddannede kan ikke komme i job.
Samtidig med de nye regler iværksætter ministeren et forsøg med otte a-kasser, der skal gå skridtet videre. I forsøget "den gode samtale", der støttes af Arbejdsmarkedsstyrelsen, kan den ledige generelt selv vælge tidspunkt for samtale, samtale- eller kontaktform og indholdet i samtalen. Forsøget vender kontakten på hovedet, så den ledige får initiativet over for a-kassen.
"Det er den vej, vi skal gå. Ledige skal have mulighed for selv at tage initiativ og dermed også få medansvar for at komme i job. Umyndiggørelse skaber kun passivitet," siger Bente Sorgenfrey.
Hun peger på, at a-kasserne kan give nogle gode rammer for kontakt med ledige fremover, hvis forsøget bliver mere almindelig praksis.
"Det ønsker vi, at det gør", siger Bente Sorgenfrey.