Regeringen med udviklingsminister Christian Friis Bach (R) i spidsen er på vej med nye regler, der risikerer at skade det langsigtede arbejde med fattigdomsbekæmpelse. Så kontant lyder vurderingen af ny lovgivning i et høringsvar fra FTF. Som hovedorganisation for 450.000 privat og offentligt ansatte har FTF også deltaget i udviklingsarbejdet. Det sker blandt andet gennem medejerskab til Ulandssekretariatet.
Ministeren varsler nu et opgør med, hvordan og hvem der vælger de konkrete projekter. Hidtil er udviklingsbistanden blevet diskuteret og indstillet af Danidas styrelse. Her sidder blandt andre arbejdsgivere, fagbevægelse samt organisationen Landbrug og Fødevarer. Organisationerne diskuterer forskellige projekter og kommer med indstilling til dansk udviklingsbistand til ministeren.
Den styrelse skal ifølge det nye lovforslag nu erstattes af et forum uden mulighed for at kunne indstille. Samtidig bliver det nu fire eksperter, der skal indstille de konkrete projekter.
"Det er en meget uheldig indretning. Fagbevægelsen og andre har længe engageret sig i arbejdet, opbygget en stor viden og været med til at vælge, hvad Danmark skal støtte. De nye regler vil give os færre muligheder for at videreformidle den viden og dermed også mindre lyst til den store arbejdsindsats," siger FTF’s formand Bente Sorgenfrey.
Taber meget viden
Hun tilføjer, at regeringen i dag får stillet en masse ekspertise og arbejde til rådighed af de mange organisationer.
"Uden mulighed for konkret indflydelse, vil mange jo søge andre steder hen. Det vil give de fire nye eksperter samt embedsværket mere end rigeligt at se til. Vi mener, at regeringen vælger en dyrere og dårligere løsning med denne plan for Danidas styrelse," siger Bente Sorgenfrey og tilføjer:
"Vi vil gerne diskutere, om der skal være flere med i styrelsen. Men en langsigtet og målrettet indsats fra fagbevægelsen og de andre organisationers side kræver, at vi også har konkret indflydelse."

FTF har netop afgivet høringsvar om den nye lov. Bente Sorgenfrey håber, at regeringen nu vil ændre kurs.
"Meget arbejde og viden vil gå tabt, hvis regeringen holder fast i de her ændringer," siger Bente Sorgenfrey.