Der er aftalt en fælles forståelse af på hvilke vilkår elever og lærlinge indgår i trepartsaftalen om lønkompensation. Aftalen betyder at virksomheden, hvis den opfylder betingelserne for at opnå lønkompensation efter den generelle trepartsaftale om lønkompensation, kan få lønkompensation fra Staten med 90 % af elevens/lærlingens løn. Under skoleophold udbetales refusionen som sædvanligt af AUB.

Til forskel fra andre lønmodtagere, der udbetales lønkompensation for, er det ikke en betingelse at eleven/lærlingen hjemsendes. 

Tværtimod er udgangspunktet, at virksomheden fastholder sit uddannelsesansvar, og at elever og lærlinge derfor skal fortsætte deres uddannelse i virksomheden. Elever og lærlinge kan således kun hjemsendes, hvis det ikke er sundhedsmæssigt, driftsmæssigt eller uddannelsesmæssigt forsvarligt at fortsætte praktikken.

En evt. hjemsendelse fører ikke til forlængelse af den samlede uddannelsestid med mindre dette indstilles af det faglige udvalg. 

Hvis eleven er i prøvetid, så suspenderes denne, i perioden hvor eleven er omfattet af lønkompensationsordningen.

Eleven/lærlingen får sin sædvanlige løn, og der er pr. 1. maj 2020 ikke længere noget krav om, at eleven/lærlingen afvikler 5 fridage.