Luca Visentini er lørdag middag blevet væltet som generalsekretær for ITUC med et stort flertal på et møde i Bruxelles. Det sker efter, at Luca Visentini den 9. december 2022 blev tilbageholdt af belgisk politi i forbindelse med undersøgelser af bestikkelse fra Qatars regering gennem NGO’en Fight Impunity. 

Som tillidsvalgt skal man ikke sætte sin egen person højere end hensynet til organisationen. Det har Luca Visentini gjort, og derfor har vi ikke længere tillid til ham. Jeg er tilfreds med resultatet, ikke mindst med den klare afgørelse

Lizette Risgaard

– Sagen handler for ITUC ikke om, hvorvidt Luca har begået noget kriminelt eller ej – det undersøger og tager belgisk politi sig af. For ITUC handler det om, at Luca Visentini har modtaget et endog stort kontantbeløb i euros, der ikke kan redegøres for, hvilket må karakteriseres som at udvise dårlig dømmekraft.

Med sin adfærd er General Council enige om, at han har skadet international fagbevægelse, siger Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH). 

Det er altså ITUC’s bestyrelse, General Council, der lørdag har besluttet at fjerne Luca Visentini fra posten, da der ikke længere er tillid til ham. Lizette Risgaard er ikke en del af General Council, og derfor deltog hun ikke på mødet lørdag. Men hun var med på et møde fredag, som var indkaldt for den europæiske del af ITUC. På dette møde tilkendegav Lizette Risgaard FH’s holdning.

Fra FH’s side vil vi aktivt arbejde for, at ITUC’s troværdighed bliver genoprettet. Det skylder vi de millioner af arbejdstagere, som ITUC er sat i verden for at repræsentere.

Lizette Risgaard

– Som tillidsvalgt skal man ikke sætte sin egen person højere end hensynet til organisationen. Det har Luca Visentini gjort, og derfor har vi ikke længere tillid til ham. Jeg er tilfreds med resultatet, ikke mindst med den klare afgørelse, siger Lizette Risgaard, og tilføjer: 

– I FH respekterede vi naturligvis valget af Luca Visentini i Melbourne, selvom vi ikke stemte på ham, og jeg lykønskede ham med sejren og tilkendegav vi så frem til samarbejdet. Det er allerede historie, og vi må nu i den internationale fagbevægelse se fremad. Fra FH’s side vil vi aktivt arbejde for, at ITUC’s troværdighed bliver genoprettet. Det skylder vi de millioner af arbejdstagere, som ITUC er sat i verden for at repræsentere.

Visentini har indrømmet at have modtaget midler fra Fight Impunity til sin valgkamp op til ITUC’s kongres i Melbourne i november 2022. Luca Visentini fastholder, at han var i god tro, da han modtog cirka 46.000 euros i kontanter fra lederen af Fight Impunity og medlem af Europa-Parlamentet, Pier Antonio Panzeri. 

På mødet lørdag blev det også besluttet, at ITUCs præsident Akiko Gono og de to vicepræsidenter Antonio Lisboa og Cathy Feingold overtager den politiske ledelse af ITUC indtil et ekstraordinært møde i General Council i maj 2023. Her konstitueres en midlertidig generalsekretær, som skal stå i spidsen for ITUC frem til en ekstraordinær kongres.