I dag holdt EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, sin tale om unionens tilstand. Talen fokuserede først og fremmest på krigen i Ukraine, de stigende energipriser og klima.

Til stede i Europa-Parlamentet var også Zelenskyj’s hustru, Olena Zelenska, og kommissionens formand og mange af de tilstedeværende var klædt i det ukrainske flags farver: gul og blå.

”Mod har fået nyt navn – og det er Ukraine” sagde formanden. Ifølge von der Leyen er Rusland gået i krig mod vores økonomi og vore værdier, men europæernes solidaritet med Ukraine er urokkelig.

Forslaget fra Von der Leyen om at hente arbejdskraft udenfor Europa er ikke den bedste og klogeste løsning. Nationalt bør der i der i stedet satses på omskoling og efteruddannelse så man kan holde til et langt og omskifteligt arbejdsliv

Bente SORGENFREY

Formanden kom med et nyt håndtag i energikrisen, der nu også er en økonomisk krise: at beskatte ekstraordinære indtægter fra strøm produceret af andre kilder end naturgas.

Det samlede strømforbrug skal ned

Formanden varslede desuden tiltag, der skal nedbringe det samlede strømforbrug i Europa og vil give EU-landene mulighed for at hjælpe borgere og selskaber, der er udsatte for høje energipriser. 

Ursula von der Leyen fremhævede Danmark for at have håndteret energikrisen tilbage i 1970’erne forbilledligt. Hun roste, at Danmark investerede i vindenergi, og skabte titusindvis nye job. Det er vejen frem.

Formandens tale viste, at EU står sammen på de store temaer, derimod var der ikke meget fokus på de sociale udfordringer, der følger af stigende energipriser og grøn omstilling.

Ursula von der Leyen nævnte, at en forudsætning for vores fremtidige konkurrenceevne er et gunstigt erhvervsklima og en arbejdsstyrke med de rette færdigheder.

Arbejdsløsheden er historisk lav, ligesom Europa står overfor manglende arbejdskraft i visse sektorer. Ifølge Ursula von der Leyen er en løsning til denne udfordring at hente arbejdskraft udenfor Europa samt at investere i efter/videreuddannelse og opkvalificering.

Bente Sorgenfrey, ”Vi har brug for løsninger til dem, som hver dag er med til at skabe Europas vækst. Almindelige lønmodtagere som i de kommende år skal omstille sig til en anden type arbejdsmarked med fokus på grøn, digital omstilling. Forslaget fra Von der Leyen om at hente arbejdskraft udenfor Europa er ikke den bedste og klogeste løsning. Nationalt bør der i der i stedet satses på omskoling og efteruddannelse så man kan holde til et langt og omskifteligt arbejdsliv”