I den internationale skatteaftale har landene forhandlet sig frem til to søjler. Søjle 1 har til hensigt at skabe en fælles global opgørelsesmetode af skattebasen, mens søjle 2 indeholder en global minimumsskat på 15%.

I FH ser man positivt på den opnåede aftale.

”Det kan kun beskrives som historisk, når 136 lande går sammen om at bekæmpe aggressiv skatteplanlægning og sikre, at multinationale virksomheder betaler den skat, de skal,” siger Bente Sorgenfrey, næstformand i FH.

”Vi har i FH længe efterlyst fælles globale skatteregler, da vi ser det som en grundsten i at bekæmpe aggressiv skatteplanlægning og tech-giganternes skatteundgåelse. Jeg havde gerne set niveauet for minimumsskatten sat endnu højere, men med aftalen sættes der ikke desto mindre stadig en bund under selskabsskatten og dermed en kæp i hjulet for det evige ræs mod bunden for selskabsskat,” siger Bente Sorgenfrey.

Før søjlerne endeligt gælder, skal de implementeres i national lovgivning. OECD oplyser, at de forventer, at dette vil ske i 2023. Alle EU-lande er med i aftalen, og Ursula von der Leyen har i en pressemeddelelse udtalt, at EU vil arbejde tæt sammen med medlemsstaterne for at sikre, at EU går frem på en samlet måde.

Læs mere om aftalen