Slovensk formandskab vil genoprette arbejdsmarkedet efter COVID-19

Den 1. juli nåede den portugisiske formandskabsperiode sin ende, og Slovenien har sat sig i formandsstolen. Det betyder, at slovenerne det næste halve år leder forhandlingerne i Rådet.

Det slovenske formandskab har fokus på en grøn og digital transformation, der skal skabe jobs på bagkant af COVID-19 pandemien. Det fulde arbejdsprogram kan findes her.

Det slovenske formandskab afholder to konferencer om arbejdsmarkedet efter COVID-19. Den 1. december 2021 afholdes ”The future is here: Occupational safety and health perspective”, mens “Quality Work for a Quality Life” afholdes den 7.-8. oktober 2021. Begge konferencer har det digitaliserede arbejdsmarked, hjemmearbejde samt familie-arbejdslivs balance som omdrejningspunkt.

Det tyske valg nærmer sig

Efter knap 16 år med Angela Merkel (CDU) som kansler, skal tyskerne den 26. september sætte deres kryds ved en ny kanslerkandidat. Tyskland spiller en central politisk og økonomisk rolle i EU, og derfor har valget af ny kansler også en væsentlig betydning uden for de tyske grænser. Favoritterne til kanslerposten er:

Olaf Scholz (SPD)

Armin Laschet (CDU/CSU)

Annalena Baerbock (Grüne)

Flere meningsmålinger peger på, at det tyske socialdemokrati (SPD) kan blive det største parti, efterfulgt af kristendemokratiet (CDU/CSU) og De Grønne (Grüne). Valgets resultat er således mere åbent end nogensinde før.

Et tema i valgkampen er mindsteløn, som også drøftes på EU-plan. Både SPD og De Grønne går til valg på en stigning i den tyske mindsteløn fra 9,60 til 12 euro i timen. Derudover ønsker begge partier en tættere europæisk integration.

Von der Leyens State of the Union-tale 2021

Ursula von der Leyen afholder på onsdag den 15. september den årlige tale om Unionens tilstand for Europa-Parlamentet. I talen gør hun status over det forgangne år og præsenterer næste års politiske prioriteter. Derudover redegør hun for, hvordan Kommissionen vil adressere EU’s aktuelle udfordringer.

Det forventes, at digitalisering, klima og efterdønningerne af COVID-19 pandemien vil være i centrum.

Læsetips

Kommissionens strategiske fremsynsrapport for 2021 er netop udkommet. Rapporten identificerer ti områder, der kræver politisk handling. To af områderne er udvikling og fastholdelse af færdigheder samt en styrkelse af kunstig intelligens og datahåndtering.

Eurofound har udgivet en artikel om udfordringerne med hjemmearbejde under og efter COVID-19. Artiklen identificerer isolation og arbejdstid som særlige opmærksomhedspunkter.

Det sker

Den 13.- 15. september – European Insurance and Occupational Pensions Authority

Mandag-onsdag afholder den europæiske myndighed for forsikring og arbejdsmarkedspension en virtuel konference om forsikringssektoren i kølvandet på COVID-19. Digitalisering, global regulering og bæredygtighed er på programmet. Programmet for konferencen kan findes her.

Den 13.-16. september – Europa-Parlamentet

Mandag-torsdag mødes Parlamentet til plenarforsamling i Strasbourg. I udvalget for Beskæftigelse og Sociale Anliggender debatteres mandag, hvordan man kan sikre ordentlige arbejdsvilkår, rettigheder og social beskyttelse til platformsbeskæftigede. Dagsordenen for plenarforsamlingen kan findes her, og plenarforsamlingen kan følges på webstream her.

Den 14. september – Europa-Kommissionen

Tirsdag præsenterer Kommissionen deres politiske program for Europas digitale årti med ambitioner frem til 2030.

Den 15. september – Europa-Kommissionen

Onsdag holder formanden for Kommissionen, Ursula von der Leyen, sin årlige tale om Unionens tilstand. Talen kan webstreames her.