I dag den 26. oktober 2020 er der kaldt til ”folkets strejke” i Belarus efter udløbet af det ultimatum, som lederen af det demokratiske Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, på vegne af befolkningen stillede den siddende præsident Lukashenko.

Den massive valgsvindel ved præsidentvalget den 9. august har udløst vedholdende fredelige protester fra befolkningen. Politi og sikkerhedsstyrker har svaret igen med vold, arrestationer, fængslinger og tortur.

FH støtter op om kampen for demokrati og menneskerettigheder i Belarus. Vi har fuld respekt for, at befolkningen i Belarus selv skal bestemme deres fremtid, men det skal ske ved frie og retfærdige valg.

Den frie og uafhængige fagbevægelse (BKDP) spiller en afgørende rolle i de massive fredelige protester, som i dag foreløbigt kulminerer med strejker og demonstrationer.

Vi arbejder tæt sammen i europæisk og international fagbevægelse for at støtte den frie og uafhængige fagbevægelse. Det, der foregår nu, er massive krænkelser af grundlæggende faglige rettigheder, og det kalder på vores solidaritet.

Retten til at organisere sig og til at strejke er en grundlæggende faglig rettighed.

Allerede fra morgenstunden er strejker og protester på ny blevet mødt med voldsomme reaktioner fra politi og sikkerhedsstyrker. Vi opfordrer myndighederne til at standse volden øjeblikkeligt og til at løslade de, der sidder fængslet for at deltage i demonstrationerne.

Den eneste retfærdige vej frem for Belarus er at sikre, at der kan afholdes frie demokratiske valg, som er transparente og som overvåges af internationale observatører.