I Nordjylland fik en flok vvs-kolleger tidligere i år at vide, at de tilsammen havde fået 200.000 kroner for lidt i løn. Der var tale om en fejl fra firmaets side, men de i alt 20 vvs?ere fik kun pengene, fordi en enkelt kollega studsede over sin lønseddel og bad sin fagforening, Blik & Rørarbejderforbundet, tjekke den.

Sådan lyder en af de historier, LO og FTF fortæller, når vi igen i år opfordrer lønmodtagere over hele landet til at tjekke deres lønseddel.  Sidste år og forrige år ? ja, flere år tilbage ? har vi fortalt den slags historier. Og vi kommer sikkert også til at gøre det i 2019, når LO og FTF er blevet til Fagbevægelsens Hovedorganisation.

? Det er fagbevægelsens kerneopgave at bistå medlemmerne, og her er løntjekket en oplagt aktivitet. Vi ved jo fra flere undersøgelser, at godt halvdelen af lønmodtagerne har oplevet fejl på lønsedlen, siger Morten Skov Christiansen, næstformand i LO.

De mange tilfælde, som LO- og FTF-fagforeningerne håndterer, viser både små og store eksempler på, at medlemmer ikke har fået den løn, de har krav på. I langt de fleste tilfælde skyldes det fejl, som er lette at forklare ? og som arbejdsgiveren justerer uden det store bøvl.

? Men fejlene skal jo opdages, før de kan rettes. Og det er for at skærpe opmærksomheden på de fejl, at vi fra 12.-23. november igen er på gaden med løntjekkampagnen, siger Bente Sorgenfrey, der er formand for FTF.

I sagen fra Nordjylland endte det med, at 20 vvs-kolleger tilsammen havde 200.000 kroner til gode, fordi deres arbejdsgiver havde placeret nogle akkord- og bonusbetalinger i en forkert rubrik på lønsedlen. Det betød, at de ansatte gik glip af blandt andet feriepenge og pension.

? Historien fra Nordjylland viser, at fejl på en enkelt lønseddel sagtens kan gå igen. Så løntjekket gavner ikke kun den enkelte. Det kan gavne flere på arbejdspladsen, understreger Bente Sorgenfrey.

Morten Skov Christiansen fremhæver også to andre historier, der begge handler om fejl på lønsedler hos unge elever på erhvervsskolerne. En smedelærling fra Nordvestjylland havde knap 30.000 kroner til gode, mens en HK-elev fra Midtsjælland fik efterbetalt 17.000 kroner.

? I begge tilfælde blev de unge mennesker opmærksomme på fejlen, fordi der blev talt om løn på deres skoler. Og det er bare så vigtigt, at de unge mennesker lærer vigtigheden af at holde øje med lønsedlen, siger Morten Skov Christiansen.

LO og FTF repræsenterer tilsammen 1,4 millioner lønmodtagere, og årets løntjek-kampagne, som finder sted i dagene 12.-23. november, kommer til at folde sig ud over hele landet.

12. november har fagforeningerne med det grønne OK-mærke således planlagt events foran banegårde, butikker og uddannelsesinstitutioner i en lang række byer. Her vil fagforeningerne byde forbipasserende på kaffe og fortælle, at det er en god ide at holde øje med både løn, tillæg, pension og feriepenge.

Derudover vil en række arbejdspladser ? deriblandt sygehusene i Aalborg, Hjørring, Frederikshavn, Thisted, Farsø, Hobro, Holstebro, Silkeborg, Hammel, Herning, Horsens, Odense, Svendborg, Næstved, Nykøbing F, Bispebjerg, Glostrup og Hillerød ? få besøg af fagforeningsrepræsentanter, som tilbyder at tjekke de ansattes lønsedler.

Og overalt bliver budskabet det samme: Tillid er godt, men løntjek er bedre. I hvert fald når det gælder lønsedlen.

Yderligere information:
Kommunikationskonsulent Morten Bruun, tlf. 29 89 16 16.

TJEK DIN LØN HER

LO, FTF og de to hovedorganisationers medlemsorganisationer kører de næste to uger (uge 46 og 47) løntjek over hele landet.

Kampagnen er en del af LO og FTF?s fælles OK-indsats, der har som mål at fortælle, hvorfor det er vigtigt at være medlem af en ok-mærket fagforening, der indgår overenskomster og kender medlemmernes vilkår og fag indefra.

Over hele landet tager LO- og FTF-fagforeninger på fælles løntjek på arbejdspladser, på fagforeningskontorerne står døren åben, og der vil være aktiviteter på gader og stræder.

Bliv klogere på din lønseddel på www.ok-maerket.dk og følg kampagnen på Facebook her