– Det er en glad flok, der sidder heroppe, sagde Beskæftigelseskommissæren Marianne Thyssen til pressekonferencen efter, at Europa-Parlamentet med 459 stemmer stemte for udstationeringsdirektivet i tirsdags.

Hun tilføjede, at det er et direktiv, som både arbejdsgivere og lønmodtagere kan være tilfredse med. Og det er den europæiske fagbevægelses sammenslutning EFS også.

– Selvom den endelige aftale indeholder vigtige kompromiser garanterer den i det mindste samme løn for det samme arbejde på samme sted. Direktivet giver mulighed for en lang forsinket lønforhøjelse for nogle af Europas to millioner udstationerede arbejdstagere, siger Liina Carr, EFS. 

Ifølge en ny afhandling fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds og Organisationsstudier (FAOS) ligger lønnen for østarbejdere i Danmark i gennemsnit 27 procent lavere end deres danske kollegers, selv om de arbejder i samme branche og stort set har samme stilling. 

Flere af dem melder sig også ind i den samme fagforening som deres danske kolleger. 3F oplyser, at fagforeningen oplever en stigning på lidt over syv procent af medlemmer, der kommer fra Østeuropa. 

Som de fleste ved, kommer størstedelen af de udstationerede arbejdere i Danmark fra Polen. Parlamentet har lavet en infografik, hvor du kan klikke dig rundt og se, hvorfra og hvortil den vandrende arbejdskraft bevæger sig rundt i Europa.