Der er store roser til de netop overståede overenskomstforhandlinger, når LO-toppen holder deres 1. maj-taler, men det er ikke det eneste tema. For LO-formand Lizette Risgaard er det samtidig afgørende at se fremad mod den mangel på faglært arbejdskraft, som venter os fremover, hvis ikke vi får styrket vores erhvervsuddannelser.

År efter år er erhvervsskolerne blevet ramt af besparelser. Det er ikke kun dumt ? det gør os også fattigere, lyder det fra LO-formanden, der i stedet opfordrer til at gå den helt modsatte vej:

I LO foreslår vi at investere ½ milliard kroner i at sikre flere faglærte. Regeringens besparelser på erhvervsuddannelserne skal droppes.

Brug den hjemlige arbejdskraft
LO’s næstformand og stedfortrædende formand, Arne Grevsen, kommer i sin tale også ind på fremtidens arbejdskraft. Og her er der ikke ligefrem ros til arbejdsgiverne for at ville hente udenlandsk arbejdskraft i stedet for at fokusere det hjemlige potentiale:

I forsøger at bilde os ind, at det ikke er muligt at finde arbejdskraft, at finde vores nye kolleger, her i landet. Vi kan sagtens se, hvad I pønser på.  I vil have underbetalt, udenlandsk arbejdskraft. Men ved I hvad? Den går ikke her!, understreger Arne Grevsen.

Samme budskab kommer fra LO-næstformand Ejner K. Holst. Han undrer sig i sin tale over, at regeringen vælger at skære i indsatsen for at få folk i arbejde på et tidspunkt, hvor der netop er brug for og mulighed for at få alle med:

Regeringen har annonceret sit bud på en erhvervs- og iværksætterpakke. Den går ud på at fjerne 1 milliard kroner fra kommunernes tilskud til at bruge uddannelse som aktivering af arbejdsløse. Det er så absurd. Gode tider skal da alle til gavn! Og det betyder, at vi skal investere i dem, som lige nu står uden for arbejdsfællesskabet, siger Ejner K. Holst.

Drop McKinsey
I næstformand Nanna Højlunds tale slår hun ned på, at regeringen har indgået aftaler med ni konsulenthuse, der skal rådgive staten om, hvordan man kan effektivisere i den offentlige sektor. Det kostede skatteyderne mere end 800 mio. kr. sidste år:

Jeg har et helt gratis råd. Det koster ikke en krone, men sparer derimod det offentlige for mange. Det lyder sådan her: Drop McKinsey. De bedste ideer til at forbedre velfærden og den offentlige sektor, dem finder I ude på arbejdspladserne: Spørg medarbejderne. Det er jo dem, der ved, hvad det hele handler om, siger Nanna Højlund.

Endelig kalder næstformand Morten Skov Christiansen til kamp for, at danske lønmodtagere skal kunne gå på pension uden at være slidt ned fysisk og psykisk af et dårligt arbejdsmiljø.

Vi er nødt til at hæve barren. For mig at se, kan vi først være tilfredse, når alle har et arbejdsliv, der giver mulighed for, at man også kan udfolde sine interesser, være sammen med familie og venner, og leve et rigt liv uden for arbejdspladsen. Og uden at nedslidningen af kroppen siger stop, siger Morten Skov Christiansen.

Kontakt: LO?s pressetelefon 26 11 97 10.