Der er nu i alt 113.000 bruttoarbejdsløse, svarende til 4,2 pct. af arbejdsstyrken. viser nye tal fra Danmarks Statistik. For hele 2017 var arbejdsløsheden knap 4.000 højere end i 2016. Det skyldes især, at flere personer på integrationsydelse siden midten af 2016 nu visiteres jobparate som et led i trepartsaftalen om arbejdsmarkedsintegration, hvilket har trukket bruttoarbejdsløsheden midlertidigt op.

? Den lidt højere arbejdsløshed i 2017 i forhold til 2016 skyldes en ændring i visitationen. Det er altså ikke et udtryk for, at arbejdsløshedskøen er blevet længere, siger Mette Hørdum Larsen, økonom i LO.

? Der bliver stadig skabt mange nye job, og arbejdsløsheden er også begyndt at falde igen. Senest altså med 1.800 personer i december.

Generelt falder arbejdsløsheden dog ikke i samme tempo som fremgangen i beskæftigelsen. Det skyldes, at arbejdsstyrken stiger kraftigt i disse år. Der er dermed flere ledige hænder til de mange job. På visse områder er arbejdsløsheden imidlertid ved at være relativt lav. Og der er områder, hvor der er tegn på mangel på særligt faglærte.

Ingen generel mangel på hænder
? Vi er ikke i en situation, hvor der generelt er mangel på hænder. Det vil heller ikke være tilfældet de kommende år, hvor der er udsigt til en kraftigt stigende arbejdsstyrke. Hovedparten af de virksomheder, der har behov for at rekruttere, har fået de medarbejdere, de efterspurgte, siger Mette Hørdum Larsen.

? De rekrutteringsudfordringer, der rapporteres på visse områder, drejer sig især om arbejdskraft med specifikke kvalifikationer. Ikke mindst faglært arbejdskraft. For visse stillinger, blandt andet social- og sundhedsassistenter og elektrikere, har der faktisk været udbredt mangel i flere år.

? Det handler derfor i høj grad om at sikre det rigtige match mellem de kvalifikationer, som virksomhederne søger, og de kvalifikationer, som arbejdsstyrken har. Det løses bedst med en seriøs opkvalificerings- og uddannelsesindsats. En sådan indsats bidrager også til, at vi får alle med på vognen i det aktuelle opsving, siger Mette Hørdum Larsen.

Læs notatet her

Kontakt: LO?s pressetelefon 26 11 97 10.