LO’s formand Lizette Risgaard har både ris og ros til regeringens nye udspil “Strategi for vækst gennem deleøkonomi”.

“Det er godt med skridt hen mod automatisk indberetning til SKAT for platformsvirksomhederne. Men det er helt afgørende, at det ikke bliver frivilligt for den enkelte, der arbejder for en platform, at betale skat. Det skal naturligvis – være et lovkrav,” siger Lizette Risgaard.

Det har ikke noget med deleøkonomi at gøre
Hun slår i øvrigt fast, at langt de fleste platformsvirksomheder ikke har noget med deleøkonomi at gøre.

“Deleøkonomi er, når du og jeg deler en græsslåmaskine. Altså, hvor ingen af os skal tjene penge på det. Men mange af platformsvirksomhederne er jo netop sat i verden for at tjene penge til deres ejere, så det er to vidt forskellige ting. Derfor bruger jeg ikke ordene deleøkonomi i den her sammenhæng,” siger Lizette Risgaard.

Mobilepay kan være en god ide
Regeringen foreslår, at det skal være nemmere at indberette til SKAT, og at MobilePay kan være løsningen.

“Jeg er helt enig i, at det skal være så nemt og ubureaukratisk som muligt, men også her gælder det, at det skal være et lovkrav og ikke en frivillig mulighed at swipe til højre for at betale skat”.

Forslag til løn- og arbejdsvilkår udestår
LO’s formand Lizette Risgaard efterlyser i regeringens nye udspil konkrete initiativer, der skal sikre mennesker, der arbejder for platformene, ordentlige løn- og arbejdsforhold.

Udspillet rejser rigtig mange spørgsmål om løn- og arbejdsforhold for de mennesker, der arbejder for platformene. Men her vil vi i fagbevægelsen rigtig gerne bidrage til at finde løsninger. Det drøfter vi gerne med regeringen og arbejdsgiverne.

Nogle af de nystartede danske platformsvirksomheder er på vej i den rigtige retning. Men det kræver også, at arbejdsgiverne organiserer dem. Samtidig går vi i gang med at organisere dem, der arbejder på platformene. Og her ved platformsvirksomhederne heldigvis, at det først er, når der kommer ordnede forhold, at forbrugerne for alvor tager platformene til sig, siger Lizette Risgaard, der glæder sig over, at regeringen vil drøfte det med arbejdsmarkedets parter.

Kontakt: LO’s pressetelefon 26 11 97 10.