Det skal være lettere at investere i aktier, og beskatningen skal sættes ned, foreslår regeringen. ?Ideen er god, men regeringens konkrete forslag er pilskævt. Her er tale om endnu en topskattelettelse i forklædning?, siger LO-formand Lizette Risgaard.

Kommentaren kommer på baggrund af regeringens netop offentliggjorte forslag om en ?aktiesparekonto?. Forslaget er en del erhvervs- og iværksætterudspillet ?Sammen om fremtidens virksomheder?.

? Vi har i fagbevægelsen selv foreslået en aktiesparekonto, der skal fremme almindelige lønmodtageres lyst til at investere i aktier. Primært til gavn for lønmodtagerne selv men også for virksomhederne, der får tilført kapital til at investere for. Men regeringens forslag begunstiger desværre i den grad de rigeste, siger Lizette Risgaard.

Fagbevægelsens forslag indeholdt en max grænse på 50.000 kr., hvilket vil betyde, at den rigeste del af befolkningen ikke har mulighed for at flytte hele deres aktieformue over på en konto med meget lavere beskatning. Regeringens forslag har derimod en maxgrænse på hele 500.000 kr., som kun de rigeste kan udnytte.

Maxgrænsen på 500.000 kr. er alt for høj
? Det er helt ude i hampen at sætte en maxgrænse på 500.000 kr. Ingen lønmodtagere med almindelige lønninger kommer i nærheden af at investere en halv million kroner i aktier. Det kræver formuer af en helt anden kaliber, og vi mener ikke, at folk med den slags lønninger skal begunstiges endnu mere. De har allerede investeret i aktier, siger Lizette Risgaard.

Regeringens forslag om en maxgrænse på 500.000 kr. samt en lav aktieindkomstbeskatning vil betyde, at den rigeste ene procent af befolkningen sparer ca. 5.000 kr. i skat om året. De ti pct. rigeste sparer ca. 2.300 kr., mens resten kan se frem til 32 kr. mere på kontoen i gennemsnit.

? Hvor er det ærgerligt, at regeringen er kommet med et så skævt forslag, for ideen er som udgangspunkt god, hvis den målrettes lønmodtagere med almindelige lønninger, siger Lizette Risgaard.

Yderligere skattelettelser for de rigestes aktieindkomst
Derudover ønsker regeringen at sænke skatten på aktieindkomst, som beskattes efter de nuværende regler.

? Når man oven i hatten foreslår at sænke skatten yderligere for de allerrigeste aktionærer, så vidner det om en meget skæv fordelingsprofil i det samlede udspil. Det er endnu en topskattelettelse i forklædning.