? Det er første fald i arbejdsløsheden i over et halvt år. Generelt har arbejdsløsheden været svagt stigende siden midten af sidste år. Det har dog ikke været et signal om dårligere tider på arbejdsmarkedet, og udviklingen betyder ikke, at arbejdsløshedskøen reelt er blevet længere. Det er mere af teknisk karakter i takt med, at flere på integrationsydelse bliver visiteret som jobparate, siger Mette Hørdum Larsen, økonom i LO.

? Udviklingen er drevet af, at der som led i Trepartsaftale om arbejdsmarkedsintegration fra foråret sidste år var enighed om, at flygtninge og familiesammenførte i integrationsprogrammet som udgangspunkt skal mødes som jobparate. Flere af disse personer indgår derfor nu i statistikken over bruttoarbejdsløse i modsætningen til tidligere, hvor de også var uden arbejde, men altså også uden for statistikken. Renses tallene for denne udvikling, er arbejdsløsheden jævnt faldende. Det er også i rød tråd med den positive udvikling på arbejdsmarkedet generelt, hvor der bliver skabt stadigt flere job, siger Mette Hørdum Larsen.

? Flere aktivitetsparate personer på integrationsydelse vil givetvis blive visiteret jobparate de næste måneder med og kan føre til små stigninger eller meget moderate fald i arbejdsløsheden. Herefter forventes effekten at have udspillet sig, og dermed ventes bruttoarbejdsløsheden at genoptage den jævnt faldende tendens om nogle måneder.

? Arbejdsløsheden falder dog ikke i samme tempo som fremgangen i beskæftigelsen. Der kommer mange ind på arbejdsmarkedet i disse år, og dermed stiger arbejdsstyrken kraftigt. Det betyder også, at det ikke er mangel på ledige hænder, der er den største udfordring for dansk økonomi i øjeblikket.

? Til gengæld er arbejdsløsheden ved at være relativt lav i visse brancher, og der er også på nogle områder ved at være tegn på, at der mangler arbejdskraft med specifikke kvalifikationer, herunder ikke mindst faglærte. Det er derfor nødvendigt med en opkvalificerings- og uddannelsesindsats, så arbejdskraften har de rette kvalifikationer til fremtidens arbejdsmarked. Det sikrer et langvarigt opsving, hvor også de personer, der i dag befinder sig et stykke derfra, får fodfæste på arbejdsmarkedet, siger Mette Hørdum Larsen.

Læs mere her

Kontakt: LO’s pressetelefon 2611 9710.