I sin 1. maj-tale slår LO-formand Lizette Risgaard fast, at lønmodtagerne ikke er til at komme uden om, når de står sammen. Derfor skal regeringen og arbejdsgiverne forvente en LO-fagbevægelse, som tager ansvar, men som også vil kræve ordnede forhold på arbejdspladserne og at kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet uden at skulle stå med hatten i hånden:

Til jer, kære politikere og arbejdsgivere, må jeg bare sige: I kommer ikke uden om os! Så når Lars Løkke-regeringen tror, at de kan slippe af sted med at hæve vores pensionsalder endnu mere end allerede aftalt ? så tager han fejl. Vi vil ikke betale med vores liv og vores helbred for unødvendige skattesænkninger, lyder det fra Lizette Risgaard, når hun går på talerstolen i blandt andet Esbjerg, Middelfart og Fælledparken i København.

LO’s næstformand og stedfortrædende formand, Arne Grevsen, tager i sin tale fat i den utryghed og usikkerhed, der kan spores i valget af Donald Trump i USA og Brexit, og som også gør sig gældende i Danmark. Det er dog vigtigt at holde fast i, at løsningen er sammenhold ? også internationalt ? og ikke splittelse og fjendebilleder:

Det er hverken rumænere eller polakker, der er problemet. Problemet er, at vi konkurrerer på ulige vilkår. I EU skal vi arbejde på et system for at sikre alle gode arbejdsforhold. Uanset hvor man bor. Vores internationale kammerater får bedre arbejdsvilkår. Social dumping får baghjul. Det er win-win, hvis I spørger mig!, understreger Arne Grevsen, når han taler i det nordlige Jylland på Arbejdernes Internationale Kampdag.

Også næstformand Morten Skov Christiansen tager fat i Brexit og Trump med en advarsel om ikke at hoppe på retorikken fra de nye protestbevægelser på trods af utrygheden, når han taler i det sønderjyske:

Sandheden er, at ingen af de højreorienterede populister vil skabe reel forandring for arbejderklassen. De vil skabe kaos. Og som kaospiloter styrer de lønmodtagerne ind i en mørk og usikker fremtid, siger Morten Skov Christiansen.

I Østjylland vil næstformand Nanna Højlund kaste sig ind i forsvaret for den offentlige sektor, som langt fra bliver værdsat efter fortjeneste for sit bidrag til det danske samfunds succes:

Når Danmark med sin offentlige sektor og sine gode rammer for borgere og virksomheder gang på gang bliver kåret som verdens bedste land at drive virksomhed i, så er vi vist derhenne, hvor man ? selv med jysk beskedenhed ? kan kalde den offentlige sektor for ?en rigtig god forretning?, konstaterer Nanna Højlund.

Imens tager næstformand Ejner K. Holst rundt på Sjælland med en opsang til de politikere, der nærmest har gjort politiske reformer til et synonym for besparelser og nedskæringer:

Politikerne bruger i dag reformer til at spare de svageste borgere væk, siger Ejner K. Holst:

Vi bør huske på, at velfærdsstaten blev grundlagt, fordi vi danskere mente, at det var retfærdigt ? ikke fordi det kunne betale sig økonomisk. Og det er derfor, kære venner, at vi skal huske på de værdier, vi har bygget vores land på: Frihed. Lighed. Og fællesskab. Men hvis vi ikke passer på, så ender det med, at vi får et samfund, der formes efter: Fradrag, friværdi og vækst.

Kontakt: LO?s pressetelefon 26 11 97 10.