Med disse ord bakker Ejner K. Holst, næstformand i LO, op om det nye forslag, som ErhvervsUddannelsesCenter Nordvestsjælland og Odsherred Efterskole har lanceret.

De ønsker at gøre det muligt, at eleverne i efterskolens 10. klasse kombinerer deres skolegang med en erhvervsfaglig grunduddannelse.

I dag er det kun 10. klasses-eleverne i folkeskolen, der kan gøre det, og derfor har erhvervsuddannelsescentret og efterskolen henvendt sig til regeringen for at få tilladelse til en oprette en forsøgsordning.

Svært at sige nej

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby har endnu ikke svaret på henvendelsen, men forslaget møder ifølge DR stor velvilje hos både Socialdemokraterne, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

? Hvis jeg var undervisningsminister, ville jeg sige ja til den forsøgsordning. Umiddelbart er det umådelig svært at finde på nej-argumenter, siger Ejner K. Holst.

Han hæfter sig ikke mindst ved, at vi allerede i 2025 vil mangle 40.000 faglærte på det danske arbejdsmarked. Og alene i det lys kan det ifølge LO?s næstformand opfattes ?underligt? at sige nej til en forsøgsordning.

? Netop nu diskuterer vi, hvordan vi gør erhvervsuddannelserne mere attraktive og får flere unge til at gå den vej. Ideen fra Nordvestsjælland kan måske være med til at løfte opmærksomheden, siger Ejner K. Holst og fortsætter:

? Ligesom vi har efterskoler med speciale i for eksempel idræt og drama, vil det da være inspirerende med efterskoler, hvor det faglige miljø på et hold udspringer af den fælles interesse for et håndværk.

For 10 år siden var det næsten 30 procent af en ungdomsårgang, der søgte om optagelse på en erhvervsuddannelse efter at have afsluttet grundskolen. I dag er det antal nede på 18 procent, og det er altså ikke en gang hver femte elev, der søger faglært uddannelse.

Kontakt: Pressekonsulent Morten Bruun ? tlf. 29 89 16 16