Det var med stor sorg og bedrøvelse, at jeg i dag modtog nyheden om, at Anker er død. Med ham siger vi farvel til et helt særligt menneske og en helt særlig personlighed, der stærkt og eftertrykkeligt står skrevet ind i Danmarks og arbejderbevægelsens historie.

Han er den sidste socialdemokratiske statsminister, der som søn af en kusk kom fra en ægte arbejderbaggrund. Igennem sit arbejde i fagbevægelsen og senere i Folketinget markerede han sig som en stærk stemme og fortaler for forbedringer for lønmodtagerne. Og som statsminister måtte han håndtere de stadigt kraftigere efterdønninger af oliekrise, politisk opbrud og økonomisk smalhals.

Anker var indbegrebet af den solidaritet, det sammenhold og det hensyn til de svageste, som stadig er drivkraften i arbejderbevægelsen i dag.

Vi skylder ham meget ? ikke mindst for at være den, han var: En sand arbejder og tillidsmand med en jordbundenhed og tæt forståelse af de lønmodtagere og danskere, han repræsenterede. Han var den første statsminister i Danmark, som hele landet var på fornavn med, og det siger i virkeligheden det hele.

Æret være Anker Jørgensens minde.

Lizette Risgaard, LO-formand

Kontakt: LO?s kommunikationschef, Christian Lehmann, tlf. 26 80 40 26.