Antallet af unge hjemløse stiger ? også i forhold til andre aldersgrupper. Den særligt lave kontanthjælp gør, at mange unge ikke har råd til en bolig. Unge hjemløse ? og tidligere hjemløse ? er derfor begyndt at samles i netværk mange steder i landet for at hjælpe hinanden i hverdagen og for at råbe politikerne op.

? Det initiativ vil vi meget gerne støtte, og derfor får UngeCrew en af LO-Priserne i år. Unge hjemløse har givet sig selv en stemme i den politiske debat samtidig med, at de konkret i hverdagen hjælper hinanden, når det er svært.  Jeg er stolt over, at LO kan være med til at støtte de unges kamp for bedre forhold, siger LO?s næstformand Lizette Risgaard.

Kommentaren kommer i forbindelse med prisoverrækkelsen på LO?s kongres mandag aften den 26. oktober. SAND?s udviklingskonsulent og socialrådgiver René Nielsen modtager LO-Prisen sammen med to af de unge fra UngeCrew.

UngeCrew er et brugerstyret netværk under SAND, Sammenslutningen af Netværk i Danmark, som er de hjemløses organisation. SAND har i dag 14 lokale SAND-udvalg rundt omkring i landet og formålet er at afskaffe hjemløshed og i mellemtiden forbedre forholdene for de hjemløse.

Arbejder både politisk og på gadeplan
UngeCrew arbejder blandt andet på at oprette brugerstyrede væresteder for unge hjemløse i København, de afholder kurser, hvor der undervises i at finde rundt i ?systemverdenen? og de arbejder på gadeplan, hvor de rækker hånden ud til unge hjemløse, der har akut brug for hjælp og støtte.

På det politiske plan har UngeCrew med stor succes talt de unge hjemløses sag på Folkemødet på Bornholm. De deltager i konferencer om fattigdom, de mødes med utallige kommuner for at øge hjælpen til unge, og de har for nylig mødtes med socialminister Karen Ellemann.

? Når unge mennesker havner på gaden uden familie eller venner, der kan hjælpe, er udsigten til uddannelse eller job ikke gode. Her burde velfærdssamfundet træde til, men det sker desværre ikke altid. Derfor er det helt enestående, at de unge selv ? dem der har mødt mest modstand ? rejser sig for at ændre på de alt for ringe forhold, vi byder de unge i akut nød, siger Lizette Risgaard.

Næsten 7.000 hjemløse i Danmark
Næsten 7.000 mennesker mangler i dag et hjem i Danmark. Antallet af hjemløse er stærkt stigende, idet der er kommet cirka 23 procent flere hjemløse til siden 2009. Størst er stigningen blandt unge, der ofte ikke er i stand til at betale en husleje, fordi de er på den laveste kontanthjælp. 8 ud af 10 hjemløse er mænd, og 4 ud af 5 er psykisk syge eller mennesker med misbrug.

LO uddeler i år ekstraordinært to LO-Priser af 100.000 kr. Den anden går til sangeren og komponisten Sebastian.

Se hvem der tidligere har modtaget PR-Prisen

Kontakt: Pressekonsulent i LO Anette Bindslev, tlf. 23 38 42 14 eller
Rene Nielsen, udviklingskonsulent og socialrådgiver i SAND, tlf. 30 73 50 30.