I 2014 fik kommunerne udvidet mulighederne for at sætte kontanthjælpen til ledige ned. Det kan ske, hvis de for eksempel ikke møder op til et pålagt job eller aftalt uddannelse. Nu viser en undersøgelse fra Ankestyrelsen, at kommunerne har begået fejl i halvdelen af disse sager, og i 25 pct. af sagerne har kommunerne nedsat kontanthjælpen uberettiget.
? Det er ikke godt nok med fejl i en fjerdedel af sagerne. I hver af disse sager er der en borger, som uretmæssigt har mistet en del af sin ydelse. Det er urimeligt over for de ledige, og vi forventer det bliver rettet op, siger Ejner K. Holst.
LO?s reaktion kommer efter, at Ankestyrelsen ved en undersøgelse har fundet fejl i halvdelen af 99 konkrete sager. I 26 af disse sager havde kommunen uberettiget sat kontanthjælpen ned. Sagerne handler for eksempel om tilfælde, hvor arbejdsløse borgere er udeblevet fra nyt arbejde på grund af sygdom.
Ankestyrelsen understreger, at kommunerne først skal undersøge, om borgeren har en rimelig grund til at udeblive. Samtidig anbefaler Ankestyrelsen, at kommunerne skriftligt vejleder borgeren i konsekvensen ved at blive væk fra tilbud om job eller uddannelse. Endelig skal kommunen også vejlede om, hvad der skal til for, at den ledige igen kan blive berettiget til hjælp.
Ankerstyrelsens undersøgelse blev gennemført, fordi partierne bag aftalen i 2013 også besluttede, at kommunernes brug af de nye regler skulle følges nøje.
Kontakt: Kommunikationskonsulent Peter Koch Palshøj, tlf. 61 15 02 10.